Basisbouillon | Recept

21 Comments

Vandaag heb ik een heerlijk recept voor jullie! Een basisbouillon!

Wie van jullie gebruikt weleens een bouillonblokje? Ik heb ze in het verleden veel gebruikt, totdat ik erachter kwam dat die blokjes vol met smaakversterkers zitten. En dat is nou juist iets waar ik niet tegen kan (mijn lever vindt dat niet zo leuk) en daarom wil ik het zoveel mogelijk vermijden. Ik zal jullie in een ander artikel toelichten waarom het sowieso beter is om smaakversterkers te mijden. Daar wil ik uitgebreid bij stil staan dus dat bewaar ik voor een andere keer!

Basisbouillon
Dit recept komt uit het boek De kleine vegetariër van Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes. Bij Marion heb ik de opleiding tot natuurvoedingsadviseur gevolgd. Het boek zelf heb ik meerdere malen tijdens mijn opleiding gebruikt bij verschillende recepten. Het is een boek met recepten voor kinderen van 0-15 jaar maar er staan zoveel leuke recepten in dat het eigenlijk gewoon een basisboek is voor mensen die graag volgens natuurvoeding willen leren koken.

Basisbouillon

In dit recept maak ik gebruik van kombu! 2016 is toch het jaar waarin zeewier de nieuwe boerenkool is? Nou kombu (is dus zeewier :-))wordt in de vegetarische keuken veelvuldig gebruikt. Het heeft zijn oorsprong uit Japan en het wordt vaak toegevoegd aan gerechten om de hartige smaak. Het is eigenlijk een natuurlijke smaakversterker. Kijk, dat is toch veel beter dan zo’n e-nummer?

Ok genoeg gekletst, hier komt het recept! Lekker op tijd voor het weekend zodat je straks boodschappen kunt gaan doen voor deze basisbouillon…

5.0 from 3 reviews
Basisbouillon | Recept
Author: 
 
Ingredients
  • 1 liter water
  • 4 cm kombu
  • 1 gedroogde shitake
  • 1 dadel
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 stukje foelie
  • peper
  • zout
  • tamari (sojasaus)
Instructions
  1. Doe alle ingrediënten (kombu, shitake, dadel, laurierblaadjes en foeli) in de pan en kook het geheel ongeveer 20 minuten.
  2. Haal daarna alles uit de bouillon behalve de dadel.
  3. Breng op smaak met peper, zout en tamari.
  4. De kombu kun je op een schaaltje bewaren (niet afdekken!) en laten drogen voor een volgend gebruik. Bewaar deze niet in de koelkast want dan gaat het schimmelen.
Notes
Bron recept: De kleine vegetariër, Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes.

Basisbouillon

Nou dit is heel makkelijk toch? Alle ingrediënten die ik gebruik zijn natuurlijk biologisch (-dynamisch) zoals het hoort bij natuurvoeding. Deze basisbouillon kun je gebruiken voor al je soepen waar je normaal een bouillonblokje voor gebruikt. De dadel laat ik er vaak in zitten voor de smaak. Maar dat hoeft natuurlijk niet!

Alvast een heel fijn weekend!

Wat vind jij van deze basisbouillon? Ga je het recept proberen? 

ps. doe je al mee met de WINACTIE om twee Humble Brush tandenborstels te kunnen winnen?

Be happy, be healthy,
Eva

 

 

 

21 Comments
  • Tine

    Beantwoorden

    He wauw, wat ziet dat er een fijn recept uit! Ik heb wel al eens groentebouillon gemaakt, maar dat duurt zo lang. Fantastisch dat dit receptje op 20 minuten gepiept is! Ik ben al overgestapt van bouillonblokjes naar biologisch bouillonpoeder, maar zelf maken is nog steeds leuker he ;) Ik ga dit zeker proberen!

  • Mariska

    Beantwoorden

    Bouillon is super handig, heel fijn recept! Lekker :D

    • Eva

      Dank je wel Mariska!! XX

  • Lanphore

    Beantwoorden

    nooit van deze combinatie gehoord, you got me curious.

  • Hilde

    Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk om deze bouillon als basis voor soepen (en sauzen) te gebruiken ipv bouillonblokjes! Bedankt voor het recept!! :)

    • Eva

      Geen dank :-)

  • Susanne

    Beantwoorden

    Wat een origineel recept! Blijft de dadel gewoon in het water? OF lees ik het nou verkeerd?

    • Eva

      Ja dat klopt. Dit kunt de dadel erin laten voor extra smaak!

  • Bianca

    Beantwoorden

    Handig artikel! Ik ben helemaal geen keukenprinses maar dit moet zeker lukken :)

  • jeapiebel

    Beantwoorden

    Smaakversterkers daar ben ik ook geen fan van. Deze versie is veel beter. Ik zie het meteen en een kopje ervan.

  • Saskia

    Beantwoorden

    Ik ben wel heel nieuwsgierig maar vaak ook een klein beetje te lui. Toevallig hebben we wel zeewier en dadels in huis dus wie weet ga ik toch nog een poging wagen ;)

    • Eva

      Laat je het weten als het is gelukt, Saskia?

  • Kim

    Beantwoorden

    Nog nooit van gehoord (oeps) maar het klinkt zo logisch! Vrees alleen dat ik net zoals Nesrin iets te lui ben haha.

  • Marieke

    Beantwoorden

    Dat klinkt erg goed, ik gebruik zelf altijd een bouillonblokje en ik wil ook zelf bouillon kunnen maken (zonder al te veel gedoe). Ik wil dit recept wel proberen!

    • Eva

      Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, Marieke! Leuk!

  • Manon Dijkhuizen

    Beantwoorden

    Klinkt goed! Vroeger at ik eigenlijk nooit soep, maar ik merk dat ik de laatste tijd steeds vaker een tomaten of kippen soepje pak! x

  • Galina

    Beantwoorden

    Ik maak zelf bouillonpoeder met groenten, maar deze zeewier en paddenstoelen combinatie lijkt me zó lekker! Het mooie aan dit recept is trouwens ook dat je niet veel nodig hebt, dus bedankt voor je tip!!

    • Eva

      Ah wat goed zeg Galina! Dat is ook makkelijk zo’n poeder. Ik ga eens kijken naar jouw recept. Leuk!!

  • Nesrin

    Beantwoorden

    Prachtige foto’s Eva. Het recept klinkt goed maar ik ben bang dat ik zo een lazy ass ben die er gewoon weer een blokje gif in gooit.

    • Eva

      Dank je Nesrin! Haha, je zou dit toch eens moeten proberen. Misschien vind je het wel wat ;-)

  • Kim

    Beantwoorden

    Dat klinkt erg goed – zelfs zo vroeg in de morgen! Soepen zijn bij mij alleen bijna nooit een succes haha.

Leave a Comment

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.