Vandaag heb ik een heerlijk recept voor jullie! Een basisbouillon!
Wie van jullie gebruikt weleens een bouillonblokje? Ik heb ze in het verleden veel gebruikt, totdat ik erachter kwam dat die blokjes vol met smaakversterkers zitten. En dat is nou juist iets waar ik niet tegen kan (mijn lever vindt dat niet zo leuk) en daarom wil ik het zoveel mogelijk vermijden. Ik zal jullie in een ander artikel toelichten waarom het sowieso beter is om smaakversterkers te mijden. Daar wil ik uitgebreid bij stil staan dus dat bewaar ik voor een andere keer!
Dit recept komt uit het boek De kleine vegetariër van Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes. Bij Marion heb ik de opleiding tot natuurvoedingsadviseur gevolgd. Het boek zelf heb ik meerdere malen tijdens mijn opleiding gebruikt bij verschillende recepten. Het is een boek met recepten voor kinderen van 0-15 jaar maar er staan zoveel leuke recepten in dat het eigenlijk gewoon een basisboek is voor mensen die graag volgens natuurvoeding willen leren koken.
In dit recept maak ik gebruik van kombu! 2016 is toch het jaar waarin zeewier de nieuwe boerenkool is? Nou kombu (is dus zeewier :-))wordt in de vegetarische keuken veelvuldig gebruikt. Het heeft zijn oorsprong uit Japan en het wordt vaak toegevoegd aan gerechten om de hartige smaak. Het is eigenlijk een natuurlijke smaakversterker. Kijk, dat is toch veel beter dan zo’n e-nummer?
Ok genoeg gekletst, hier komt het recept! Lekker op tijd voor het weekend zodat je straks boodschappen kunt gaan doen voor deze basisbouillon…
- 1 liter water
- 4 cm kombu
- 1 gedroogde shitake
- 1 dadel
- 2 blaadjes laurier
- 1 stukje foelie
- peper
- zout
- tamari (sojasaus)
- Doe alle ingrediënten (kombu, shitake, dadel, laurierblaadjes en foeli) in de pan en kook het geheel ongeveer 20 minuten.
- Haal daarna alles uit de bouillon behalve de dadel.
- Breng op smaak met peper, zout en tamari.
- De kombu kun je op een schaaltje bewaren (niet afdekken!) en laten drogen voor een volgend gebruik. Bewaar deze niet in de koelkast want dan gaat het schimmelen.

Nou dit is heel makkelijk toch? Alle ingrediënten die ik gebruik zijn natuurlijk biologisch (-dynamisch) zoals het hoort bij natuurvoeding. Deze basisbouillon kun je gebruiken voor al je soepen waar je normaal een bouillonblokje voor gebruikt. De dadel laat ik er vaak in zitten voor de smaak. Maar dat hoeft natuurlijk niet!
Alvast een heel fijn weekend!
Wat vind jij van deze basisbouillon? Ga je het recept proberen?
ps. doe je al mee met de WINACTIE om twee Humble Brush tandenborstels te kunnen winnen?
Be happy, be healthy,
Eva
21 Comments
Tine
He wauw, wat ziet dat er een fijn recept uit! Ik heb wel al eens groentebouillon gemaakt, maar dat duurt zo lang. Fantastisch dat dit receptje op 20 minuten gepiept is! Ik ben al overgestapt van bouillonblokjes naar biologisch bouillonpoeder, maar zelf maken is nog steeds leuker he ;) Ik ga dit zeker proberen!
Mariska
Bouillon is super handig, heel fijn recept! Lekker :D
Eva
Dank je wel Mariska!! XX
Lanphore
nooit van deze combinatie gehoord, you got me curious.
Hilde
Lijkt me heerlijk om deze bouillon als basis voor soepen (en sauzen) te gebruiken ipv bouillonblokjes! Bedankt voor het recept!! :)
Eva
Geen dank :-)
Susanne
Wat een origineel recept! Blijft de dadel gewoon in het water? OF lees ik het nou verkeerd?
Eva
Ja dat klopt. Dit kunt de dadel erin laten voor extra smaak!
Bianca
Handig artikel! Ik ben helemaal geen keukenprinses maar dit moet zeker lukken :)
jeapiebel
Smaakversterkers daar ben ik ook geen fan van. Deze versie is veel beter. Ik zie het meteen en een kopje ervan.
Saskia
Ik ben wel heel nieuwsgierig maar vaak ook een klein beetje te lui. Toevallig hebben we wel zeewier en dadels in huis dus wie weet ga ik toch nog een poging wagen ;)
Eva
Laat je het weten als het is gelukt, Saskia?
Kim
Nog nooit van gehoord (oeps) maar het klinkt zo logisch! Vrees alleen dat ik net zoals Nesrin iets te lui ben haha.
Marieke
Dat klinkt erg goed, ik gebruik zelf altijd een bouillonblokje en ik wil ook zelf bouillon kunnen maken (zonder al te veel gedoe). Ik wil dit recept wel proberen!
Eva
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, Marieke! Leuk!
Manon Dijkhuizen
Klinkt goed! Vroeger at ik eigenlijk nooit soep, maar ik merk dat ik de laatste tijd steeds vaker een tomaten of kippen soepje pak! x
Galina
Ik maak zelf bouillonpoeder met groenten, maar deze zeewier en paddenstoelen combinatie lijkt me zó lekker! Het mooie aan dit recept is trouwens ook dat je niet veel nodig hebt, dus bedankt voor je tip!!
Eva
Ah wat goed zeg Galina! Dat is ook makkelijk zo’n poeder. Ik ga eens kijken naar jouw recept. Leuk!!
Nesrin
Prachtige foto’s Eva. Het recept klinkt goed maar ik ben bang dat ik zo een lazy ass ben die er gewoon weer een blokje gif in gooit.
Eva
Dank je Nesrin! Haha, je zou dit toch eens moeten proberen. Misschien vind je het wel wat ;-)
Kim
Dat klinkt erg goed – zelfs zo vroeg in de morgen! Soepen zijn bij mij alleen bijna nooit een succes haha.