Bewust nadenken over mijn kledingkeuzes

6 Comments
kledingkeuzes

Eind vorig jaar was ik het opeens helemaal zat. Ik had teveel kleding in mijn kledingkast waar ik niet tevreden over was. Dat moest anders! Ik had al veel goede recensies gelezen over het boek The Curated Closet dus ik was heel benieuwd of dit boek zou helpen om mijn eigen stijl meer vast te houden en mijn kledingkast eens eindelijk goed uit te mesten. Ook wilde ik meer bewust nadenken over mijn kledingkeuzes.

kledingkeuzes

kledingkeuzes

Nu heb ik een vrij uitgesproken smaak. Zet mij in een willekeurige kledingwinkel en ik weet altijd wel een outfit (of meerdere) outfits samen te stellen. Een aantal hoofdstukken wordt hieraan gewijd in het boek. Ik heb ze gelezen maar dat was niet prioriteit nummer 1 voor mij. Als jij het juist wel moeilijk vind om een outfit samen te stellen dan weet ik zeker dat de informatie in het boek jou helpt hierin een weg te vinden.

kledingkeuzes

Wat mij wel ontzettend heeft geholpen is een piechart oftewel een cirkeldiagram. Ik heb twee cirkels gemaakt. In de eerste cirkel heb ik mijn kleding ingedeeld op activiteiten. De andere cirkel deelde ik in op de activiteiten die ik onderneem.

Wat bleek? Ik had vrij veel kleding voor de weekenden/vrije dagen. Maar te weinig kleding voor werkdagen. Terwijl ik vier van de zeven dagen op kantoor werk en ook regelmatig in het land bij andere organisaties ben. Toen ik dit zag, snapte ik ook mijn gevoel waarom ik ’s ochtends voor de kast stond met het gevoel alsof ik niks had om aan te trekken.

Hierna was het tijd voor mij om een lijst te maken van de outfits die ik kon maken met mijn huidige garderobe. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik heel veel spijkerbroeken heb en maar weinig ‘nette’ broeken. Een aantal jasjes bewaarde ik steeds maar en had ik inmiddels ook al wat jaren hangen maar droeg ik niet vaak genoeg meer of zelf helemaal niet. Ook was een aantal schoenen aan vervanging toe.

Ik heb de afgelopen maanden heel wat items weggedaan. Het meeste heb ik overigens gewoon naar de kringloopwinkel gebracht. Soms had ik moeite met wegdoen (little hoarder hier!) maar dan sprak ik mezelf streng toe “hoe lang hangt het al ongedragen in de kast”?

Mijn leerpunten

Kiezen voor kwaliteit

In de sale (maar ook daarbuiten bedenk ik mij nu) heb ik weleens de neiging te kiezen voor een minder duur item waarbij de kwaliteit te wensen overlaat. Ook in de afgelopen sale werd ik weleens daartoe verleid. Maar dit keer stuurde of bracht ik het gewoon terug. Goedkoop is altijd duurkoop!

Twee keer per jaar een update van mijn kledingkast

In Nederland duurt de herfst vrij lang en de lente trouwens ook. Echt koud wordt het hier niet. En als het echt koud wordt dan duurt dit maar maximaal twee weken. Dus de meeste items moeten geschikt zijn voor de herfst en de lente. Dit doe ik het makkelijkst door items te combineren en door kleding in lagen te dragen. Onder een jasje kan prima een leuk t-shirt die ik ook in het voorjaar draag. Wordt het echt wat kouder dan kan ik er een sjaal en extra hemdje onder dragen.

Heb ik een item al twee jaar niet gedragen? Lekker wegdoen!

Nu deel ik mijn kledingkast met Dennis. In een ander leven zou ik een inloopkast willen. Misschien als de kinderen ooit uit huis gaan? Voorlopig is dat nog niet aan de orde, haha!!

Dus een deel van mijn kleding bewaar ik in grote zakken onder mijn bed. Nu heb ik bijvoorbeeld mijn lente-/zomergarderobe in de zakken bewaard. Rond april ga ik weer een switch maken. Dan bekijk ik meteen welke items weg kunnen en welke items nog ontbreken voor het komend half jaar. Ik ben van plan om dan weer een lijstje te maken zodat ik niet onnodig extra items ga aanschaffen.

Een capsule garderobe niks voor mij

In het boek staan ook wat tips om een capsule garderobe op te bouwen. Dat klinkt echt hartstikke leuk maar diep in mijn hart ben ik niet die vrouw die maar met twintig items kan leven. Ik houd van variatie en ik trek het liefst elke dag wat anders aan. Alhoewel ik serieus denk dat je ver kan komen met 20 items, gebruik ik mijn kleding wel een beetje als een expressie van mijzelf. Als ik dan maar twintig items mag hebben, heb ik niet het idee dat ik een uitgesproken garderobe kan opbouwen. Het blijft dan bij vrij basic items. Dus nee, hier kies ik bewust niet voor. Dat wil ook weer niet zeggen dat mijn kledingkast moet uitpuilen. De kunst voor mij is om hierin een balans te vinden.

Ik kies voor detail

Een van de items die aan vervanging toe waren, zijn mijn zwarte laarsjes. Eigenlijk heb ik altijd wel een paar zwarte laarsjes. Zwarte schoenen zijn zo makkelijk te combineren en passen vrijwel overal bij. Mijn oude laarsjes waren versleten. Ik had ze al een aantal keer gepoetst maar het leer werd steeds lelijker. Tijd voor nieuwe! Bij sacha had ik een aantal leuke laarsjes gezien. Een van de trends voor de komende periode is de buckle boot! Uiteindelijk heb ik voor zwarte western buckle boots gekozen. Met een redelijk lage hak zodat ik ook een shopsessie ermee overleef. Ik draag ze vaak met leren shorts of een spijkerbroek. Blij mee!

Naast deze paar schoenen heb ik ook nog leren schoenen gekocht met een blauwmetallic coating. Zo gaaf! Als ik dit paar draag, krijg ik ontzettend veel opmerkingen erover. Ze vallen nogal op. Maar dat vind ik juist wel leuk :-).

Zo, het is lang artikel geworden. Ik hoop dat jij ook inspiratie hebt opgedaan om eens na te denken over jouw garderobe! Voor mijn trouwe volgers, volgende week zondag komt er een HAPPY things online met foto’s van Hong Kong!

 

Denk jij weleens na over jouw kledingkeuzes? En wat helpt jou daarbij?

 

Be happy, be healthy,
Eva

 

6 Comments
 • Inez

  Beantwoorden

  Wat je allemaal zegt is zo herkenbaar! (ik probeerde een capsulekleerkast… Niks voor mij, maar het gaf me wel een goed inzicht in wat ik wel en niet nodig heb) Misschien toch de moeite om dat boek eens te checken, het klinkt alvast alsof het voor mij nuttig zou kunnen zijn :)

  • Eva

   Wat leuk om te lezen dat het voor jou ook herkenbaar is! Het is een proces hoor maar ik leer steeds beter te kiezen. En ook dingen weg te doen ;-). XX

 • Rachel

  Beantwoorden

  Wat super leuk zeg ik moet hier ook eens mee aan de gang gaan! thanks voor het delen, wish list!

  • Eva

   Graag gedaan Rachel! XX

 • Lesley

  Beantwoorden

  Wat een goed artikel!! Dit boek zou ik graag ook lezen, volgens mij hele bruikbare info, gaat op de verlanglijst. Het samenstellen van een outfit is voor mij ook geen enkel probleem.. Ik denk dat ik ook een verkeerde balans heb in mijn kledingkast en ga met die cirkels aan de slag.

  • Eva

   Leuk om te lezen dat je het een goed artikel vindt!! Ik ben benieuwd wat jouw uitkomsten zijn! XX

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.