Fruitkalender | April

11 Comments

Elke maand plaats ik een groente- en fruitkalender op mijn site om jullie (en mezelf) richtlijnen te geven welke groente en fruit je nu het beste kunt eten. Zoals het bij natuurvoeding hoort, probeer ik zoveel mogelijk volgens het seizoen te eten. Zo probeer ik mijn ecologische voetafdruk te verkleinen maar ook omdat groente en fruit uit het seizoen veel lekkerder smaken!

Nu is het met fruit een beetje lastig. Zoals je hieronder ziet, is er best wel veel keus. Ook in de winkels liggen de schappen vol met fruit over de hele wereld. Als je strikt genomen volgens natuurvoeding wilt eten, is de keuze klein. Namelijk appels en peren. Dat zijn namelijk nog de overgebleven fruitsoorten die momenteel vaak bewaard zijn gebleven na het plukseizoen.

Uiteraard zijn er andere fruitsoorten verkrijgbaar die wel van het seizoen zijn maar uit een ander land. Die fruitsoorten worden met het vliegtuig ingevlogen (of vervoerd met de boot of vrachtwagen). Ik zeg uiteraard niet wat je wel of niet moet doen. De keuze is aan jezelf of je bananen uit Costa Rica wilt eten. Wat ik probeer, is een stukje bewustwording te creëren over de keuze die je kan maken wat fruit betreft! En hopelijk helpt deze fruitkalender je daarbij!

Fruitkalender April

Ananas (Costa Rica, Ecuador) B
*Appel (Chili, Nieuw-Zeeland, Nederland) A
Banaan (Colombia, Costa Rica, Ecuador) A
Citroen (Spanje) B
Druif (
Chili, Zuid-Afrika) B
Granaatappel (Brazilië, India, Iran) B
Grapefruit (V.S.) A
Kiwi (Chili) B
Limoen (Brazilië) A
Mandarijn (Zuid-Afrika) A
Mango (Brazilië) B
Meloen (Costa Rica) A
Nectarine (Chili) B
*Peer (
Argentinië, Chili, Nederland, Zuid-Afrika) A
Pruim (Chili, Zuid-Afrika) B
*Rabarber (Nederland)

Sinaasappel (Spanje) A

* =Volgens natuurvoeding de beste keuze! De gewassen worden in Nederland verbouwd en het liefst buiten in de natuur (en niet in de kassen). Soms staan er meerdere landen achter het soort fruit. Ik kies dan zelf het liefst fruit uit Nederland.

A = Dit is een klasse die Milieu Centraal hanteert op de milieubelasting door de teelt, het transport en de verpakking van het product. A betekent het meest milieuvriendelijk. De klassen lopen van A tot en met E maar ik vermeld alleen klasse A en B. Ik verwijs je graag naar de site van Milieu Centraal voor de exacte beschrijving van de klassen.

Bronnen:
www.milieucentraal.nl
www.velt.nu

Overigens is volgens het seizoen eten één van de principes van natuurvoeding. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3!

 

Wat vind jij van de fruitsoorten van de maand april?

Be happy, be healthy,
Eva

11 Comments
 • Sara

  Beantwoorden

  Oh wat fijn dit lijstje! Het is zelfs niet moeilijk om me alleen aan A te houden… :-)

 • DownTownSofie

  Beantwoorden

  Wauw super handige lijst!
  Ik moet zeggen dat ik je hele blog echt een gouden vonst vindt! :D

  • Eva

   Ah wat lief! Dank je wel :-)

 • jeapiebel

  Beantwoorden

  Goede lijst, ik wacht op watermeloen. Ik ben dol op deze periode en zomer wegens meer fruitsoorten waar ik dol op ben.

  • Eva

   Dank je wel Jeapiebel! Ja heerlijk watermeloen!

 • Maartje

  Beantwoorden

  Wauw dit is echt super handig! Ik probeer hier in Turkije op de markt ook altijd de lokale producten te kopen. Die zijn goedkoper, en hebben weinig transport kosten. Mandarijntjes uit Bodrum zijn de lekkerste!

  • Eva

   Wat goed zeg, Maartje!

 • Marieke

  Beantwoorden

  Oeh, rabarber, heerlijk! Langzamerhand krijgen we steeds meer keus :-)

  • Eva

   Precies! :-)

 • Lesley

  Beantwoorden

  Fijn artikel weer. Jammer dat er nog weinig keuze volgens de natuurvoeding wijzer. Ik ben benieuwd in welke maand er meer bij komt, zou toch moeten komen met het stijgen van de temperatuur. Ik zie rabarber er ook tussen staan, maar deze noem je niet?

  • Eva

   Je hebt helemaal gelijk, Lesley! Rabarber hoort er ook bij!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.