Fruitkalender | Januari en Februari

15 Comments

Elke maand plaats ik een groente- en fruitkalender op mijn site om jullie (en mezelf) richtlijnen te geven welke groente en fruit je nu het beste kunt eten. Zoals het bij natuurvoeding hoort, probeer ik zoveel mogelijk volgens het seizoen te eten. Zo probeer ik mijn ecologische voetafdruk te verkleinen maar ook omdat groente en fruit uit het juiste seizoen veel lekkerder smaken!

Nu is het met fruit een beetje lastig. Zoals je hieronder ziet is er best wel veel keus. Ook in de winkels liggen de schappen vol met fruit over de hele wereld. Als je strikt genomen volgens natuurvoeding wilt eten, is de keuze klein. Namelijk appels en peren. Dat zijn namelijk nog de overgebleven fruitsoorten die momenteel vaak bewaard zijn gebleven na het plukseizoen.

Uiteraard zijn er andere fruitsoorten verkrijgbaar die wel van het seizoen zijn maar uit een ander land. Die fruitsoorten worden met het vliegtuig ingevlogen (of vervoerd met de boot of vrachtwagen). Ik zeg uiteraard niet wat je wel of niet moet doen. De keuze is aan jezelf of je bananen uit Costa Rica wilt eten. Wat ik probeer, is een stukje bewustwording te creëren over de keuze die je kan maken wat fruit betreft! En hopelijk helpt deze fruitkalender je daarbij!

 

Fruitkalender Januari en Februari

Ananas (Costa Rica, Ecuador) B
*Appel (Frankrijk, Nederland) A
Abrikoos (Zuid-Afrika) B
Avocado (Israël) B
Banaan (Colombia, Costa Rica, Ecuador) A
Citroen (Spanje) B
Druif (Chili, Zuid-Afrika) B
Granaatappel (Brazilië, India en Iran) B
Grapefruit (V.S.) A
Kiwi (Italië) B
Limoen (Brazilië) A
Mandarijn (Marokko) A, (Spanje) B
Meloen (Costa Rica) A, (Brazilie, Honduras) B
Nectarine (Chili) B
*Peer (Nederland, Zuid-Afrika en Argentinië) A
Perzik (Chili, Zuid-Afrika) B
Pruim (Chili Zuid-Afrika) B
Sinaasappel (Spanje) A, (Marokko) B

*volgens natuurvoeding de beste keuze!

De verschillende letters geven de klassen aan zoals Milieu Centraal die hanteert op de milieubelasting door de teelt, het transport en de verpakking van het product. A betekent het meest milieuvriendelijk. De klassen lopen van A tot en met E maar ik vermeld alleen A en B. Ik verwijs je graag naar de site van Milieu Centraal voor de exacte beschrijving van de klassen.

Bronnen:
www.milieucentraal.nl
www.velt.nu

Overigens is volgens het seizoen eten een van de principes van natuurvoeding. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3!

 

Wat vind jij van de fruitsoorten van de maanden januari en februari?

 

Be happy, be healthy,
Eva

15 Comments
 • Anna Gerrie

  Beantwoorden

  Erg handig dit! Ik eet veel banaan en appel momenteel, maar ik moet wel wat meer fruit gaan eten eigenlijk.

 • sammie

  Beantwoorden

  Wij eten eigenlijk te weinig fruit, zouden we toch eens meer moeten doen.

 • Lonneke

  Beantwoorden

  Wat handig dat je dit deelt zeg. Hoe vaak ik wel niet mis grijp naar het verkeerde fruit en het thuis dus in de prullenbak eindigt omdat het gewoon niet lekker smaakt. Kiwi en appel zijn gelukkig voor deze maanden goed gekeurd en die eten we graag thuis!

 • Mariëlle

  Beantwoorden

  Hee wat leuk en handig!! Erg leuk om te leren zo :)

 • Nicole

  Beantwoorden

  Jammer dat ik juist totaal niet van appels en peren houd.. (of ja, appel vind ik wel lekker, maar krijg er buikpijn van..)
  Kan niet wachten tot het weer tijd is voor zomerfruit! :)

 • Valerie

  Beantwoorden

  Gelukkig ben ik het meest dol op appels! Leuk zo’n fruitkalender, het draagt voor mij inderdaad bij aan een stukje bewustwording. Ik had er niet eerder zo bewust bij stilgestaan, dank je!

 • daenelia

  Beantwoorden

  Ik eet me suf aan appel :) Heerlijk! Voor de lunch heb ik een wrap met geraspte appel en geraspte kaas bij me. Je kunt zoveel doen met appel!

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Oeh ik ga toch echt voor meer granaatappel. Mijn ouders propten mij vroeger vol met granaatappel ;-) en nu de kleinkinderen ;-).
  Fijn zo een fruitkalender Eva. Thanks for sharing.

  • Eva

   Dank je wel Nesrin! Ik ben blij dat je dit fijn vindt!

 • Galina

  Beantwoorden

  Ik dacht dus dat passievruchten ook nog erbij hoorden, want ik zie ze veel liggen op de markt, maar dat is dus niet zo. Goed om te weten! xx

  • Eva

   :-)

 • jeapiebel

  Beantwoorden

  Het idee om bewust zijn met onze gezondheid vind ik altijd mooi. Lekker fruit en groenten het hele jaar door eten ook.

 • Mariska

  Beantwoorden

  Ik ben blij met deze fruitkalender! Hoop wel dat binnenkort de aardbeitjes er weer bij komen :)

  • Eva

   Ja, ben jij ook toe aan de zomer? :-)

 • Ysanne

  Beantwoorden

  Wat interessant! Ik ben groot kiwi en grapefruit fan, dus jam jam!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.