Fruitkalender | Mei

9 Comments

Elke maand plaats ik een groente- en fruitkalender op mijn site om jullie (en mezelf) richtlijnen te geven welke groente en fruit je nu het beste kunt eten. Zoals het bij natuurvoeding hoort, probeer ik zoveel mogelijk volgens het seizoen te eten. Zo probeer ik mijn ecologische voetafdruk te verkleinen maar ook omdat groente en fruit uit het seizoen veel lekkerder smaken!

Nu is het met fruit nog steeds wat lastig. Zoals je hieronder ziet, is er best wel veel keus. Ook in de winkels liggen de schappen vol met fruit over de hele wereld. Als je strikt genomen volgens natuurvoeding wilt eten, is de keuze klein. Namelijk appels en peren. Dat zijn namelijk nog de overgebleven fruitsoorten die momenteel vaak bewaard zijn gebleven na het plukseizoen.

Uiteraard zijn er andere fruitsoorten verkrijgbaar die wel van het seizoen zijn maar uit een ander land. Die fruitsoorten worden met het vliegtuig ingevlogen (of vervoerd met de boot of vrachtwagen). Ook fruit wat in de kassen wordt geteeld valt strikt genomen niet onder natuurvoeding. Ik zeg uiteraard niet wat je wel of niet moet doen. De keuze is aan jezelf of je bananen uit Costa Rica wilt eten. Wat ik probeer, is een stukje bewustwording te creëren over de keuze die je kan maken wat fruit betreft! En hopelijk helpt deze fruitkalender je daarbij!

Fruitkalender Mei

Aardbeien (België) B
Ananas (Costa Rica, Ecuador) B
*Appel (Chili, Nieuw-Zeeland, Nederland) A
Avocado (Kenia) B
Banaan (Costa Rica, Ecuador) A
Citroen (Spanje) B
Druif (
Chili, Zuid-Afrika) B
Granaatappel (Israël, India, Iran) B
Grapefruit (Zuid-Afrika) A
Kiwi (Chili, Nieuw-Zeeland) B
Limoen (Brazilië) A
Mandarijn (Zuid-Afrika) A
Mango (Brazilië) B
Meloen (Costa Rica) A
Nectarine (Spanje) B
*Peer (
Argentinië, Chili, Nederland, Zuid-Afrika) A
Perzik (Spanje) B
Pruim (Chili, Zuid-Afrika) B

Sinaasappel (Spanje) A

* =Volgens natuurvoeding de beste keuze! De gewassen worden in Nederland verbouwd en het liefst buiten in de natuur (en niet in de kassen). Soms staan er meerdere landen achter het soort fruit. Ik kies dan zelf het liefst fruit uit Nederland.

A = Dit is een klasse die Milieu Centraal hanteert op de milieubelasting door de teelt, het transport en de verpakking van het product. A betekent het meest milieuvriendelijk. De klassen lopen van A tot en met E maar ik vermeld alleen klasse A en B. Ik verwijs je graag naar de site van Milieu Centraal voor de exacte beschrijving van de klassen.

Bronnen:
www.milieucentraal.nl
www.velt.nu

Overigens is volgens het seizoen eten één van de principes van natuurvoeding. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3!

 

Wat vind jij van de fruitsoorten van de maand mei?

Be happy, be healthy,
Eva

9 Comments
 • Claudia

  Beantwoorden

  Wat handig dit lijstje. Thanx. Ik ben dol op mango en nectarines maar tegen de rest zeg ik ook geen nee hoor. Liefs

 • Jenn

  Beantwoorden

  Heerlijk, al mijn favorieten staan op deze lijst :)

  • Eva

   Wat fijn, Jenn!

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Oeh ja lekker! Ik vind aardbeien en mango zo lekker. Ik hou in de zomer nog meer van fruit.

  • Eva

   Ik ook :-)

 • Eva

  Beantwoorden

  Nog even geduld maar het komt echt ;-)

 • Mo

  Beantwoorden

  Dankjewel voor dit handige lijstje! Lang leve appels, maar ik kan niet wachten tot er overal weer verse Nederlandse aardbeitjes te krijgen zijn ;)

  • Eva

   Geen dank! Ik ook! :-)

 • Lesley

  Beantwoorden

  Ik had verwacht dat er al wel meer op de kalender zou staan. Maar is dus nog iets te vroeg. Appels en peren zijn gelukkig altijd lekker

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.