Groentekalender | Augustus

5 Comments

Vandaag plaats ik de groentekalender van de maand augustus! Hieronder licht ik nog even kort toe waarom ik dat eigenlijk doe.

Principes van natuurvoeding
Een van de principes van natuurvoeding is “vers”. Vers betekent dat je zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen en uit de regio eet. Een handige manier om een groente van het seizoen te kiezen, is door middel van een groentekalender. Omdat ik zelf vaak op internet kijk en een kleine kalender bijhoud in een schrift leek het mij handig om per maand de groenten van het seizoen op te schrijven in een artikel. Zo kun je makkelijk per maand bekijken wat de groenten van het seizoen zijn en zoveel mogelijk daaruit je keuze maken. De kalenders (van groente en fruit) plaats ik in mijn menu onder “Food”.

In een artikel over natuurvoeding heb ik uitgelegd waarom het goed is om volgens het seizoen te eten. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel “natuurvoeding…back to the basics! deel1” eens!

Ecologische afdruk
In mijn groentekalender vermeld ik ook het land van herkomst. Zoals je ziet, zijn sommige groenten niet regionaal verkrijgbaar. Vaak zijn die wel van het seizoen uit een ander land. Maar dat betekent dus ook dat deze groente vaak wordt ingevlogen (of vervoerd met een vrachtwagen). De keuze om deze groenten te eten is uiteraard aan jou maar misschien is het goed om ook eens stil te staan bij je eigen ecologische voetafdruk…

Zelf probeer ik altijd zoveel mogelijk uit het seizoen en uit de regio te eten. Ik probeer bij elke aankoop een afweging te maken met in mijn achterhoofd wat goed is voor mens, plant, dier en aarde.

Groentekalender Augustus

*Aardappel (Duitsland, Nederland) A
*Andijvie (Nederland, Duitsland) A
*Artisjok (Nederland)
*Aubergine (Nederland)
*Bleekselderij (Duitsland, België, Nederland) A
*Bloemkool (Nederland) A
*Bosui (Duitsland, Nederland) A
*Broccoli (België, Duitsland) A
*Chinese kool (Nederland) A
Courgette (België, Spanje) A
*Doperwt (Nederland)
*IJsbergsla (Nederland) A
Knolselderij (Groot-Brittannië) A
*Komkommer (Nederland, Duitsland) A
*Koolrabi (Duitsland, Nederland) A
*Kropsla (Nederland) A
*Lamsoren (Nederland) A
*Maïs (Nederland)
*Paddestoelen (Nederland)
*Paksoi (Nederland) A
*Paprika (Nederland)
*Prinsessenbonen (Nederland)
*Pompoen (Frankrijk, Nederland, Spanje) A
*Postelein (Nederland) A
*Prei (Nederland, België, Spanje) A
*Raapjes (Nederland, België) A
*Radijs (Nederland) A
*Rammenas (Nederland)
*Rettich (Duitsland) A
*Rode biet (Nederland) A
*Rode kool (Nederland) A
*Rucola (Nederland) A
*Snijbiet (Nederland)
*Snijbonen (Nederland) A
*Sperzieboon (Nederland)
*Spinazie (Nederland, België) A
*Spitskool (Nederland) A
Spruiten (België, Marokko) A
*Tomaat (Nederland)
*Tuinboon (Nederland)
*Tuinkers (Nederland)
*Ui (België, Nederland, Polen) A
*Venkel (Duitsland, Nederland) A
*Waterkers (Nederland)
*Witlof (België, Nederland, Italië) A
*Witte kool (Nederland) A
*Wortelen (Nederland) A

 

* =Volgens natuurvoeding de beste keuze! De gewassen worden in Nederland verbouwd en het liefst buiten in de natuur (en niet in de kassen).
A = Dit is een klasse die Milieu Centraal hanteert op de milieubelasting door de teelt, het transport en de verpakking van het product. A betekent het meest milieuvriendelijk. De klassen lopen van A tot en met E maar ik vermeld alleen klasse A. Ik verwijs je graag naar de site van Milieu Centraal voor de exacte beschrijving van de klassen.

 

Bronnen:
www.milieucentraal.nl
www.velt.nu
De kleine vegetariër, Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes, derde druk 2013

 

Overigens is volgens het seizoen eten één van de principes van natuurvoeding. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3!

 

Wat vind jij van de groentekalender van deze maand?

Be happy, be healthy,
Eva

5 Comments
  • Lesley

    Beantwoorden

    Zo he wat een keus! De radijsjes in onze tuin waren helaas ook bij de slakken geliefd…

    • Eva

      Ah wat jammer zeg!

  • Claudia

    Beantwoorden

    Ik ben ook dol op radijsjes maar op heel veel dingen die op je lijst staan! Hahaha. Ik probeer ook zoveel mogelijk vers in huis te halen en idd ook uit de regio. Heerlijke kersen uit Niehoeve, asperges uit Veenhuizen etc.

    • Eva

      Goed zo Claudia! Fijn om te horen!

  • Kim

    Beantwoorden

    Wauw dat zijn er een hele hoop! Radijsjes vind ik echt heerlijk. Helaas word ik er wel misselijk van. Zo gek, tegen ui en komkommer kan ik ook niet goed…

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.