Groentekalender | Mei

8 Comments

Vandaag plaats ik de groentekalender van de maand mei! Hieronder licht ik nog even kort toe waarom ik dat eigenlijk doe.

Principes van natuurvoeding
Een van de principes van natuurvoeding is “vers”. Vers betekent dat je zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen en uit de regio eet. Een handige manier om een groente van het seizoen te kiezen, is door middel van een groentekalender. Omdat ik zelf vaak op internet kijk en een kleine kalender bijhoud in een schrift leek het mij handig om per maand de groenten van het seizoen op te schrijven in een artikel. Zo kun je makkelijk per maand bekijken wat de groenten van het seizoen zijn en zoveel mogelijk daaruit je keuze maken. De kalenders (van groente en fruit) plaats ik in mijn menu onder “Food”.

In een artikel over natuurvoeding heb ik uitgelegd waarom het goed is om volgens het seizoen te eten. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel “natuurvoeding…back to the basics! deel1” eens!

Ecologische afdruk
In mijn groentekalender vermeld ik ook het land van herkomst. Zoals je ziet, zijn sommige groenten niet regionaal verkrijgbaar. Vaak zijn die wel van het seizoen uit een ander land. Maar dat betekent dus ook dat deze groente vaak wordt ingevlogen (of vervoerd met een vrachtwagen). Denk bijvoorbeeld aan de zoete aardappel uit Amerika of de courgette uit Spanje. De keuze om deze groenten te eten is uiteraard aan jou maar misschien is het goed om ook eens stil te staan bij je eigen ecologische voetafdruk…

Zelf probeer ik altijd zoveel mogelijk uit het seizoen en uit de regio te eten. Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit zoete aardappel of courgette eet. Ik probeer bij elke aankoop een afweging te maken met in mijn achterhoofd wat goed is voor mens, plant, dier en aarde.

Groentekalender Mei

*Aardappel (Israël, Frankrijk, Nederland) A
*Andijvie (Nederland, Duitsland) A
*Asperges (Nederland)
Bleekselderij (Spanje) A
Bosui (Duitsland) A
Broccoli (België, Duitsland)
Courgette (België, Spanje) A
IJsbergsla (Spanje) A
Komkommer (Duitsland, Spanje) A
*Koolrabi (Duitsland, Italië, Nederland) A
*Kropsla (Spanje) A
*Lamsoren (Nederland) A
Paksoi (Nederland) A
*Paddestoelen (Nederland)
*Postelein (Nederland)
*Prei (Nederland, België, Spanje) A
*Raapjes (Nederland, België) A
*Raapsteel (Nederland) A
*Rabarber (Nederland) A
*Radijs (Nederland) A
Rettich (Duitsland, Italië) A
Rode biet (Spanje) A
*Rode kool (Nederland) A
*Rucola (Nederland) A
*Snijbiet (Nederland)
*Spinazie (Nederland, Duitsland) A
Spitskool (Spanje) A
Spruiten (Marokko) A
Ui (Chili, Egypte, Nieuw-Zeeland) A
*(Veld)sla (Nederland, Italië) A
Venkel (Italië) A
*Waterkers (Nederland)
*Witlof (Nederland, België, Italië) A
*Witte kool (Nederland) A
*Wortel (Nederland) A
Zeekraal (Frankrijk) A
Zoete aardappel (Groot-Brittannië, V.S.) A

 

* =Volgens natuurvoeding de beste keuze! De gewassen worden in Nederland verbouwd en het liefst buiten in de natuur (en niet in de kassen).
A = Dit is een klasse die Milieu Centraal hanteert op de milieubelasting door de teelt, het transport en de verpakking van het product. A betekent het meest milieuvriendelijk. De klassen lopen van A tot en met E maar ik vermeld alleen klasse A. Ik verwijs je graag naar de site van Milieu Centraal voor de exacte beschrijving van de klassen.

 

Bronnen:
www.milieucentraal.nl
www.velt.nu
De kleine vegetariër, Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes, derde druk 2013

 

Overigens is volgens het seizoen eten één van de principes van natuurvoeding. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3!

 

Wat vind jij van de groentekalender van deze maand?

Be happy, be healthy,
Eva

8 Comments
 • Claudia

  Beantwoorden

  Lekker radijsjes!! En in een salade ziet het er altijd zo kleurrijk uit. En jaaaaaa rabarber echt mijn favo! Bedankt weer voor het lijstje.

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Radijsjes vind ik heerlijk. Ik kan niet op al het lekkere fruit wat nog moet komen. Fijn weer zo een lijst.

 • Kim

  Beantwoorden

  Yum radijsjes! Die heb ik laatst nog gegeten :) Vandaag worden het wortels haha.

 • Linda

  Beantwoorden

  Ik ben dol op groene van eigen bodem en ook buiten gegroeid heeft. Handig dat je het lijstje voortaan op je blog deelt, zodat we het meeste uit onze voeding kunnen halen :)

 • jeapiebel

  Beantwoorden

  Ik moet toegeven dat ik vind het best saai kwa groenten betreft in de supermarkt. Ik merk dat altijd in deze periode van het jaar ongeacht de groentekalender. :-)

  • Eva

   Hihi, ja meestal in de zomermaanden is er echt veel! En heel kleurrijk! Nog even geduld :-)

 • Lesley

  Beantwoorden

  Die radijsjes op de foto zien er heerlijk uit!
  Ik zie op de kalender ook rode kool staan, een van mijn favorieten, maar die zie ik al een tijd niet meer in de winkels (ik ben hiervoor zelfs bij 2 supermarkten geweest) liggen. Eigenlijk heel gek dus…?

  • Eva

   Hoi Lesley! Ik ben het meteen even nagegaan. In de kalender van het boek en Velt.nu staat rode kool niet meer op de lijst. Wel bij Miliecentraal met een a klasse. Vandaar dat ik het wel vermeld in mijn kalender. Ik denk dat wanneer je nu nog kolen tegenkomt dat dit restanten zijn. Of uit een kas komen. Het boek en velt.nu zijn wat strenger wat dat betreft. Hopelijk is het zo duidelijk? Stel gerust je vragen hoor! Liefs!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.