Havermout is hip!

0 Comment

Tegenwoordig is havermout helemaal hip!
Gezond eten is de trend en havermout hoort er weer helemaal bij. Maar wat is eigenlijk havermout?
Havermout wordt gemaakt door haverkorrels (haver is een graansoort) te wassen, pellen en te verhitten. Hierna worden de korrels met stoom verhit en daarna platgewalst. Alhoewel  haver van nature glutenvrij is, is het vaak wel besmet met glutenbevattende granen omdat het graan in dezelfde fabrieken en dus ook machines wordt bewerkt. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je gevoelig op gluten reageert of een glutenallergie hebt.

20150926_205551

Havermoutpap, wie kent het niet?
Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar want havermoutpap, jakkes, dat aten toch alleen je grootouders? Ik behoor tot de uitzonderingen, ik kreeg als kind al havermoutpap na het eten. Als toetje! Dat krijg je ervan als je bij een oer-Hollandse oppas opgroeit ;-). Ik heb het jaren niet meer gegeten totdat ik bij mijn opleiding weer een basisrecept kreeg om het uit te proberen. Nu houd ik wel van pap, het vult lekker en geeft een warm gevoel. Voor mij is het pure comfortfood (met dank aan mijn oppas?). Het klinkt alleen niet zo sexy….havermoutpap…
Toch ben ik helemaal fan geworden van dit ontbijt! Binnen de natuurvoeding wordt havermout als  stress reducerend gezien. Alleen daarom al voor mij een prima ontbijt om de dag mee te starten.

Gezond eten wordt overal gepromoot en dus ook die havermoutpap. Er is zelfs havermoutpap voor onderweg in bekertjes waar je alleen heet water bij moet doen, brrrr. Ik snap het wel, het is lekker snel en lijkt gezond. Maar naast dat er vaak allerlei toevoegingen in zitten (zoals suiker) is het ook nog eens duur!

20150926_152623

Ik heb daarom een eigen versie van het basisrecept gemaakt. Mijn recept bestaat uit pure ingrediënten en is bovendien heel makkelijk mee te nemen naar mijn werk als ik echt geen tijd meer over heb in de ochtend. Overigens wordt de havermout hier eerst geweekt, gekookt en ook nog eens geweld. Waarom? Dit zorgt ervoor dat het graan zich ontsluit, alle voedingsstoffen komen tijdens dit proces vrij en het zorgt bovendien voor een optimale vertering. Dit geldt overigens ook voor het koken in water in plaats van melk. Melk (van een dier) zorgt er namelijk ook voor dat het graan zich niet goed ontsluit. Uiteraard kun je wel koken in plantaardige melk, denk bijvoorbeeld aan rijstmelk of amandelmelk. Dit is vaak kostbaar en eigenlijk ook niet nodig want de pap wordt net zo romig als je het kookt in water.

Ok, genoeg gekletst, hier mijn favoriete recept voor havermoutpap!

 

Ingrediënten:

 • 1 kopje havervlokken
 • 4 kopjes water
 • 1 mespunt kaneel (of naar smaak)
 • 1 handje gedroogde rozijnen en 1 gedroogde vijg in kleine stukjes gesneden
 • 2 eetlepels mix van zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad en pompoenpitten
 • eventueel verse appel ter garnering

 

 1. Voeg de havervlokken in een grote pan met het water en laat dit samen 30 minuten weken.
 2. Voeg tijdens het weken de rozijnen, de stukjes gesneden vijg, kaneel en de mix van zaden en pitten toe.
 3. Laat het geheel na het weken 30 minuten koken. Zodra het echt kookt, het vuur langzaam wat zachter zetten. Tijdens het koken af en toe doorroeren.
 4. Na het koken de havermoutpap 30 minuten laten nawellen in de pan.
 5. Zodra het is afgekoeld de pap in een grote glazen pot bewaren. Dit is recept is genoeg voor drie à vier porties (afhankelijk van hoeveel je wilt eten) en ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. Houd je van een warm ontbijt? Warm dan een portie in de ochtend op in een kleine pan.

havermout2

Ik gebruik bij al mijn recepten zo veel mogelijk biologische of biologisch-dynamische ingrediënten. Dit is namelijk een van de principes van natuurvoeding. Wil je weten wat natuurvoeding is? Lees dan eens mijn artikel over natuurvoeding.

Overigens is het basisrecept van mijn docent Marion Pluimes, bij wie ik al mijn kennis heb opgedaan tijdens de opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Mijn havermoutpap is dan ook gebaseerd op dit basisrecept en is hier te vinden. Marion Pluimes heeft sinds kort haar eigen restaurant geopend, restaurant Loff in Breda, waar vegetarische en veganistische gerechten volgens de principes van natuurvoeding worden bereid. Klik hier voor meer informatie!

Ohja, nog een laatste tip! Maak dit recept op zondagavond zodat je in ieder geval voor de komende vier dagen een gezond ontbijt hebt.

 

Laat in de comments weten wat jullie van het recept vinden. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Be happy, be healthy,
Eva

0 Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.