Hoe groen ben ik?

7 Comments
happy things #94

Hoe groen ben ik? Dit schoot de laatste tijd door mijn hoofd. Op het internet maar ook daar buiten zijn er namelijk zoveel mensen die écht groener zijn dan ik. Ze zijn vegan, rijden in een duurzame auto, wonen in een tiny house, zijn minimalist en doen aan zerowaste. Oei, dan denk ik al snel “hmmm ik doe van alles maar een beetje”. Het één meer dan het ander, dat wel.

Maar naarmate ik er meer over na ging denken, bedacht ik mij dat ik het weer van een positieve kant moest benaderen. Zoals ik een ander nooit een lifestyle wil voorschrijven (doe waar je je goed bij voelt!), zo moet ik het ook voor mezelf benaderen.

Want wat doe ik of wij als gezin dan wel?

Scheiden van afval/ zo min mogelijk afval

Wij scheiden thuis zoveel mogelijk het afval. Nu wordt het ons al een beetje makkelijk gemaakt omdat we drie bakken (grof vuil, papier en GFT) hebben die de gemeente verstrekt. Maar we hebben bijvoorbeeld geen bak voor plastic. Wel zijn er verzamelcontainers voor plastic bij de lokale supermarkten. Ik verzamel dus al het plastic en eens per week gooi ik dit in de container.

Ook probeer ik zo min mogelijk afval te maken. We gebruiken bijvoorbeeld geen plastic zakjes meer voor de boterhammen. De zakjes hebben wij vervangen voor een RVS lunchbox. Ook geven we de meiden geen pakjes sap mee maar gebruiken daar een RVS fles voor. Ik neem zelf ook zoveel mogelijk een fles mee voor koffie of water.

Oude kleding

Mijn meiden groeien snel. Een keer in de zoveel tijd ga ik door de kasten en alles wat te klein of kapot is doe ik weg. Uiteraard gooi ik dit niet in de prullenbak. Mooie stukken die nog prima meegaan voor een ander kindje geef ik aan een goede vriendin of het gaat naar de kringloop. Stukken die niet meer te dragen zijn, gaan naar zo’n kledingrecyclingbak.

Minder vlees eten

Alhoewel we niet vegan zijn, proberen we wel zoveel mogelijk plantbased te eten. Alhoewel je dit ook wel semi-vegetarisch kunt noemen. We eten wel vlees maar zo min mogelijk en het liefst biologisch. Het scheelt dat het vrij duur is. Dan kun je ook niet meer zoveel kopen.

Waar het mij voornamelijk om gaat, is balans. Het liefst eten we gezonde maaltijden die ik zelf bereid met biologische seizoensproducten. Dat wil niet zeggen dat we nooit zondigen. We bestellen weleens wat, halen een patatje, eten chips, geven onze dochters ook een snoepje. Ik houd altijd de 80-20 regel aan. Per dag maar ook gedurende de week. In het weekend eet ik bijvoorbeeld chips. Overigens is een chips echt een verslaving bij mij. Ik eet het liefst een hele zak in een keer leeg. Daarom alleen in het weekend ;-).

Hoe groen ben ik?

Biologisch eten

Hier thuis eten we zo veel mogelijk biologisch. Zuivelproducten, vlees, groente en fruit zijn zoveel mogelijk van biologische oorsprong. Het lukt niet altijd om biologische groentesoorten in de lokale supermarkt te krijgen en dan kies ik voor de gewone variant. Biologisch eten is absoluut duurder dan wanneer je dit niet doet. Maar ik geef altijd als tip om in ieder geval de zuivelproducten en groenten te vervangen voor een biologische variant. En zodra je minder vlees gaat eten zul je merken dat dat ook een hoop geld scheelt.

Dierproefvrije huidverzorging

Over huidverzorging schrijf ik behoorlijk vaak. Ook hierin zie je verschillende variaties in hoe groen iemand is. Sommige zweren bij alleen kokosolie en maken zelfs hun eigen mascara. Maar zo ver wil ik (nog) niet gaan.

Er is daar maar een reden voor. Ik kan ontzettend genieten van mooie en luxe (uitziende) cosmetica. Mijn hart slaat een klein sprongetje als ik een lipstick van Charlotte Tilbury in mijn handen heb. Daarom kies ik nu voor producten die dierproefvrij zijn én niet in China worden verkocht.
Maar Eva, heb jij dan geen MAC of Clinique in jouw collectie? Heel eerlijk, er is nog een aantal producten die ik al een tijd in mijn stash heb of opnieuw heb gekocht. Simpelweg omdat weggooien zonde is en ik er geen goede natuurlijke vervanging voor heb gevonden. Van sommige natuurlijke producten heb ik ondervonden dat ik daar echt een lelijke huiduitslag van kreeg. Dan blijf ik liever nog even het oude product gebruiken.

Ik kan nu met de hand op mijn hart vertellen dat 80 procent van de producten die ik gebruik dierproefvrij zijn. Voor de niet-dierproefvrije producten probeer ik zoveel mogelijk vervanging te vinden. Het is een proces.

Hoe groen ben ik?

Zoals je ziet, doen we behoorlijk veel aan de 80/20-regel. Ik denk dat deze lifestyle het best bij ons past. Ik heb weleens een tijdje über gezond gegeten. Geen (geraffineerde) zoetmiddelen, geen vlees, geen koekjes….. maar uiteindelijk werkte dat niet en werd ik er behoorlijk chagrijnig van. Het gevoel van niks mogen, daar werd ik echt recalcitrant van. Dus nu probeer ik zoveel mogelijk in balans te leven met aandacht voor mens, dier, plant en de aarde. Ik probeer zo goed als ik kan volgens de principes van natuurvoeding te leven en dit over te brengen naar mijn gezin. Bewust zijn van mijn manier van leven op anderen.

Dus hoe groen ben ik eigenlijk? Ik zou zeggen minty groen. Ik wil mijzelf niet teveel in een hokje plaatsen. Ik hoop dat ik je met dit artikel inzicht heb gegeven in mijn manier van “groen leven”. Er is niet per se een goed of verkeerd!

 

Hoe groen ben jij eigenlijk? Heb jij nog tips voor mij? Laat het mij vooral weten in de comments! 

 

Be happy, be healthy,
Eva

7 Comments
 • Nienke

  Beantwoorden

  Goed bezig, fijne blog ook! Ik ontdekte je site zonet via De Groene Meisjes ;) zelf eet ik ook zoveel mogelijk plantaardig. Enkel op reis eet ik wel eens kaas of een stukje vis als dat past bij de lokale tradities en als ik weet dat de producten van goede oorsprong zijn, en als er noet veel anders te krijgen is. Ik wil mezelf ook geen lekker eten ontzeggen wanneer ik enkel sla zou moeten eten bv ;

  • Eva

   Wat leuk dat je een kijkje komt nemen, Nienke! Ik ben het helemaal met jou eens! Liefs, Eva

 • Mariëlle Markgraaff

  Beantwoorden

  Je bent goed bezig! Ik ben zelf wel vegan nu en dat was echt een top beslissing! Ik ga nu ook voor fair fashion :)

  • Eva

   Thanks!! Ja daar ga ik ook steeds meer naar kijken! XX

 • Esmee

  Beantwoorden

  Ik vind dat je goed bezig bent! De bewustwording is al een hele goeie stap. Wij eten ook twee dagen in de week vegetarisch, omdat we vlees niet helemaal op willen geven. Ik vind het een prima compromis en alle beetjes helpen!

 • Lesley

  Beantwoorden

  Wat een goede vraag zeg. Als ik een kleur zou moeten kiezen ben ik ook niet zo heel groen…. Afval, auto’s (wel meervoud, aj), huis, minimalisme, hergebruiken spullen: daar ben ik tevreden over.
  Maar eten, fietsen, duurzaamheid van kleding en diverse producten; genoeg om in de toekomst om te blijven denken en wie weet steeds wat te verbeteren.

 • Loes

  Beantwoorden

  Goed dat je hier een artikel aan wijdt, het is wel eens belangrijk om je af te vragen hoe groen we eigenlijk bezig zijn! Of ik heel groen ben.. goede vraag. Ik doe eigenlijk alles op de fiets/met het ov, eet zo’n 4/5 dagen per week geen vlees en scheidt ook al ons afval. Qua kleding en make-up ben ik niet zo groen.. ik shop gewoon bij H&M en mijn make-up is vaak ook niet dierproefvrij vermoed ik.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.