Hoe maak je erwtensoep? | RECEPT

4 Comments
erwtensoep recept

Je zou het misschien niet in eerste instantie verwachten maar ik ben dol op Hollandse pot! Toen ik klein was had ik een oppas die echt Hollands kookte. En dan bedoel ik dus draadjesvlees, gruttenpap, bruinen bonen met stroop. Heerlijk :-). Ik krijg er een nostalgisch gevoel van als ik eraan denk.

Mijn oppas maakte de erwtensoep altijd in de schuur. Geen idee waarom eigenlijk. Dat zou ik nog eens moeten navragen bij tante Corrie. Oom Cees leeft helaas niet meer. Zij waren trouwens niet mijn echte oom en tante maar zo noemde ik ze wel.

Ok, het recept. In principe is het recept niet moeilijk. Het is een kwestie van de ingrediënten in de pan doen en laten koken. Het koken duurt dan wel weer lang maar dan is de soep ook extra lekker! Laten we het recept bekijken!

Wat heb je nodig?

 • 500 gram spliterwten
 • 1/4 knolselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 prei
 • 1 ui
 • 1 gedroogd laurierblaadje
 • 5 takjes bladselderij
 • 250 gram spekreepjes
 • peper
 • zout
 • tamari (sojasaus)

Hoe maak je het?

 1. Was de erwten en doe ze samen met twee liter water in een grote pan. Voeg het laurierblaadje en de spekreepjes toe en kook het geheel zo’n 45 minuten.
 2. Tijdens het koken zul je merken dat het gaat schuimen. Dit schuim schep je met een lepel weg. Ik leg hieronder uit waarom.
 3. Snijd de wortels en knolselderij in kleine blokjes. Snijd de prei in ringen. Snipper de ui en snijd de selderij fijn. Voeg dit na 45 minuten koken toe aan de soep.
 4. Laat de soep nog zo’n 30 minuten op laag vuur koken totdat de groente zacht is.
 5. Verwijder het laurierblaadje. Proef de soep eerst en voeg dan naar smaak peper, zout en tamari toe.

De soep is klaar en kan opgediend worden. Eet smakelijk!

erwtensoep recept

Tips en uitleg

Zoals ik hierboven aangaf, zal er tijdens het koken een schuimlaag ontstaan. Dit komt door de saponinen in de erwten. Het is een natuurlijke stof dat voor komt in onder andere erwten. Het beschermt de plant tegen insectenvraat, bacteriën en schimmels.

Saponinen kunnen prikkelend werken voor de darmen. Met als gevolg een opgeblazen gevoel of zelfs ontstekingen. Daarom is het raadzaam om het schuim weg te scheppen.

Het recept is voldoende voor 8 kommen soep. Wij eten er meestal twee keer van of ik neem soep mee naar mijn werk als lunch. Soms vries ik ook een portie in.

Stiekem is de erwtensoep de volgende dag nog lekkerder dus als je tijd hebt zou ik de soep in de avond maken. Hij is dan wel wat ingedikt. Een wat dikkere erwtensoep oftewel ‘snert’. Vind je hem te ingedikt dan kun je altijd wat water toevoegen bij het koken. Voeg dan naar smaak wat extra peper, zout en tamari toe.

Tamari? Dit vind je misschien een beetje gek. Sojasaus in een Hollandse soep?! Bij koken is het belangrijk om te proeven of de vijf smaken in balans zijn. Die vijf smaken zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Umami is de hartige smaak in gerechten. Bij voorverpakte maaltijden is vaak hartigheid toegevoegd in de vorm van een smaakversterker (E621). Maar uiteraard gebruik ik hier alleen tamari.

Verder gebruik ik zoveel mogelijk biologische en biologisch-dynamische ingrediënten. Dit doe ik natuurlijk vanwege de principes van natuurvoeding. Wil je meer hierover lezen? Klik dan hier.

Kijk ook eens bij mijn andere recepten. Ik heb onder “food” nog meer soeprecepten staan! Wat dacht je van een heerlijke pompoensoep of aardpeersoep?

Maak jij weleens erwtensoep?

 

Be happy, be healthy,
Eva

4 Comments
 • Hennie

  Beantwoorden

  Hier maak je een complete familie erg, erg, ERG blij mee. Ik sla hem op en ik ga er binnenkort mee aan de slag, want dit moeten we gewoon even hebben geprobeerd.

 • Lesley

  Beantwoorden

  Wij zijn allebei erwtensoep liefhebbers en eten zeer regelmatig zelf gemaakte soepen, heerlijk. Gisteren zijn alle ingrediënten voor een erwtensoep nog weer gekocht. Er gaat meer knolselderij en ook nog aardappel en rookworst bij ons in. Ik moet wel eerlijk toegeven, mijn man is meestal degene die kookt :)

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Ik heb nog nooit zelf erwtensoep gemaakt en ik at het pas voor het eerst toen ik 22 jaar was. Ik vind het lekker maar zal het niet snel zelf maken. Toch ben ik wel blij als mijn schoonmoeder een pan vol heeft staan hoor ;-)

 • Lonneke

  Beantwoorden

  Ik ben een echt Hollandse en ben gek op erwtensoep maar maken…. nope haha Misschien met jouw uitleg dat het wel lukt, al ben ik denk ik de enige in het gezin die het eet… Mijn vriend is half Surinaams en wilt het liefste elke dag rijst en mijn dochtertje is een hele moeilijker eter,

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.