Hoe zorg ik dat mijn gezin en ik gezond eten?

11 Comments
Hoe zorg ik dat mijn gezin en ik gezond eten

Hoe zorg ik dat mijn gezin en ik gezond eten? Die vraag krijg ik weleens van mensen. En eigenlijk is daar maar één antwoord op. PLANNING is key! Gezond eten is af en toe moeilijk. Dat geef ik eerlijk toe. Hier in Nederland hebben we het gewoon erg luxe. Er is volop keuze. Stap een willekeurige supermarkt binnen en er is eten in overvloed. Of kijk eens in de omgeving van een station in Nederland. Overal waar je kijkt, is er wel een gelegenheid om een sauzijnbroodje of chocoladereep te scoren.

Maar met die keuze maken we het ons ook erg moeilijk. Iets kopen wat je zo kunt eten is natuurlijk makkelijk. Hoezo moet het eerst in de pan? En waarom een sausje zelf maken? Dat kopen we toch gewoon kant-en-klaar?

Hoe zorg ik dat mijn gezin en ik gezond eten?

Het gevaar is vaak als je niets in huis hebt. Na een drukke dag op het werk is bestellen of snel iets halen een gemakkelijke keuze. Ik probeer 6 van de 7 dagen in de week vers te koken. Óók na een drukke dag op het werk.

Er zijn drie kritische dagen in mijn week. Dat houd in dat ik de meiden van de naschoolse opvang haal, thuis kom en binnen (ongeveer) 30 minuten een maaltijd tevoorschijn tover. Op de andere dagen is dat tijdbestek iets ruimer maar alsnog wil ik redelijk snel een maaltijd op tafel hebben omdat de meiden ook op tijd naar bed gaan. Dan kan ik moeilijk pas om 19:00 gaan koken ;-).

Maar hoe doe ik dat dan?

Weekplanning maken

Zoals ik aan het begin al zei. Het is puur plannen. Elke week maak ik een weekschema met de maaltijden die ik wil bereiden. Dat klinkt vreselijk suf maar het geeft mij ontzettend veel rust. Meestal doet Dennis de “grote” boodschappen dus ik geef hem een lange lijst mee. Soms wissel ik de maaltijden met elkaar. Ik schuif weleens wat met de planning. Gewoon omdat ik dan geen zin heb in groenten met rijst op maandag. Dus ik kan last minute nog kiezen uit drie andere maaltijden.

Maar doordat de boodschappen in huis zijn, kom ik ook niet in de verleiding om voor iets makkelijks (dat wil zeggen een afhaalmaaltijd of iets dergelijks) te kiezen.

Kies overigens op de dagen dat je weinig tijd hebt voor maaltijden die makkelijk te bereiden zijn. Zo wok ik vaak op de drukke dagen. Rijstkoker aan, groente snijden, wokken en klaar!

Hoe zorg ik dat mijn gezin en ik gezond eten

Recepten opschrijven/bewaren

Ok, een weekplanning is niet moeilijk. Maar hoe houd je het een beetje spannend? Mijn inspiratie is soms ook ver te zoeken. En wat dan helpt, is een beetje bladeren door mijn recepten. Ik ben een receptenhoarder. Ik heb de neiging om recepten uit alle tijdschriften te scheuren en die te bewaren. Daar schuilt ook een gevaar in dat je er niets mee doet.

Ik combineer vaak recepten met elkaar of ik geef er mijn eigen draai aan. Dan vind ik een recept wat saai of er zit te weinig groente bij. Recepten die een succes zijn bewaar ik en schrijf ik op. Zo houd ik het gevarieerd. Tegenwoordig gebruik ik ook mijn eigen blog als receptenindex, haha!

Relax!

Bedenk dat niet elke maaltijd perfect hoeft te zijn. Je hoeft geen vijf gangen diner te serveren. Een vers soepje met salade is ook goed genoeg. Ik vind het wel belangrijk om veel groente te eten dus dat is zo ongeveer het hoofdonderdeel van elke avondmaaltijd.
En verder eten we een keer in de week ongezond. Een patatje, pizza… Dat moet ook kunnen vind ik!

 

Ik hoop dat je het leuk om te lezen hoe ik ervoor zorg dat we thuis allemaal gezond eten en wellicht heb je iets aan mijn tips. Ik hoop het!

 

Ben jij bezig met gezond eten?

 

Be happy, be healthy,
Eva

 

 

11 Comments
 • Gitta

  Beantwoorden

  Je hebt helemaal gelijk! Tot 3 jaar geleden hadden wij de dinsdag als stress kookdag resultaat: kartonnen pizza dag. Nu heb ik in het weekend zelf pasta saus gemaakt (behalve voor tomaten ontvellen ook op dinsdag te maken) en is het nu pasta dag. Met de juiste keuze pasta een feest. Puck kijkt mij nu argwanend aan als het eens uit een pot komt: ‘dit is niet de lekkere saus he mama?!’.

 • Bente

  Beantwoorden

  Ik probeer ook zelf mijn maaltijden zoveel mogelijk te koken, het liefst gezond ;). Bij ons werkt plannen ook het makkelijkst. Boodschappen in huis, zodat je niet hoeft te bestellen :)

  • Eva

   Goed zo!

 • Resaarcle

  Beantwoorden

  Ik probeer 3 dagen vooruit te plannen, ‘aar soms komt er in die planning wel kant-en-klare lasagne of diepvriespaella voor. En we eten graag frietjes van net frituur. En op dinsdagen werk ik laat en dan haalt mijn vriend pizza voor het hele gezin. Eigenlijk zijn we dus niet goed bezig. ?

  • Eva

   Hmm wellicht heb je iets aan mijn tips mocht je dit willen veranderen. Helemaal aan jou/jullie natuurlijk! XX

 • Lesley

  Beantwoorden

  Wij zijn ook zeker bezig met gezond eten. 1x per week de boodschappen, eigenlijk is er altijd dan wel wat te combineren voor alle dagen. En 1x per week iets makkelijks.
  Ik kook – vrijwel – nooit. Ik kom als laatste thuis en dan is het eten al klaar. In het weekend help ik wat in de keuken en bedenk wat we eten maar qua koken gaan alle credits naar mijn man :)

  • Eva

   Wat heerlijk Lesley! :-)

 • Mariëlle Markgraaff

  Beantwoorden

  Leuk artikel! :) Ik wil graag gaan meal preppen, maar ik moet me daar weer even opnieuw op in gaan lezen!

  • Eva

   Thanks!! XX

 • Loes

  Beantwoorden

  Plannen is bij ons ook de oplossing! Ik doe dan ook altijd weekboodschappen, zodat ik niet met honger weer naar de supermarkt hoef, haha. Fijn artikel dit!

  • Eva

   Dank je wel! En goed bezig! XX

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.