Hummus | Recept

6 Comments
hummus

Een van mijn lievelings! Hummus! Ik kocht altijd van die bakjes totdat ik bedacht dat het veel beter is om het lekker zelf te maken. Het scheelt plastic afval en ik weet nu ten minste wat erin zit omdat ik het helemaal zelf maak. Eigenlijk vind ik mijn eigen recept veel lekkerder dan die kant en klare bakjes ;-).

Ik klets er niet teveel over. Laten we gauw naar het recept gaan!

Wat heb je nodig?

  • 120 gram gedroogde kikkererwten (of 1 blik kikkererwten 400 gram, uitlekgewicht 265 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel gemalen cayennepeper (optioneel)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook
  • sap van 1 limoen of 1 halve citroen
  • peper
  • (zee)zout
  • keukenmachine of staafmixer

Hoe maak je het?

  1. Week de gedroogde kikkererwten 24 uur in een grote kom met veel water. Ze zuigen behoorlijk wat water op.
  2. Giet het weekwater weg en kook de kikkererwten 60 minuten in ruim water. Mocht er een schuimlaag opkomen, schep dit dan weg.
  3. Laat de kikkererwten na het koken in de pan met een deksel erop afkoelen gedurende 60 minuten. Dit wordt ook wel nawellen genoemd.
  4. Giet het kookwater af. Bewaar eventueel een klein beetje water in een glas.
  5. Doe de gekookte kikkererwten, olijfolie, tahin, paprikapoeder, knoflook en sap in een grote kom of hoge beker en mix met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een smeuïg mengsel. Voeg wat kookwater of een scheutje olijfolie toe en mix nog even door totdat je de consistentie hebt die jij lekker vindt.
  6. En nu is het tijd om de hummus op smaak te brengen. Ik houd van een pittige hummus dus ik voeg altijd cayennepeper toe. Vind je dit te pittig? Begin dan eerst met peper en zout en proef eerst.

Tips en uitleg

Als natuurvoedingsvoedingsadviseur ben ik een groot voorstander om zelf je kikkererwten te gaan weken en zo je hummus te maken. Maar ook ik weet dat elke verandering met kleine stapje moet gaan. Ben je niet gewend om erwten te koken of wil je eerst het recept eens uitproberen “the easy way”? Koop dan gewoon een blik kikkererwten en probeer het recept eens uit. Ik heb veel liever dat je dit recept op zo’n manier uitprobeert dan dat je bij voorbaat al denkt, jeetje dat duurt lang en daar heb ik helemaal geen tijd voor.

Gebruik je een blik kikkererwten? Dan hoef je niks te koken. Giet het water af en begin bij stap 5.

hummus

Overigens wil ik nog even kort toelichten waarom je peulvruchten, in dit geval dus gedroogde kikkererwten zo uitgebreid zou moeten bereiden. Het weken zorgt ervoor dat het beter kookt. Het koken en nawellen zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen en helpt de spijsvertering. Granen en peulvruchten kunnen soms voor een opgeblazen gevoel zorgen. De darmen raken dan geïrriteerd. Door deze bereidingswijze voorkom je dat opgeblazen gevoel.

Het koken van kikkererwten duurt best lang. Het kan soms 45 minuten duren maar ook wel langer dan een uur. Hoe ouder de gedroogde kikkererwten zijn, hoe langer ze gekookt moeten worden. Proef tussendoor even of ze voldoende gaar zijn voordat je ze afgiet.

hummus

Ik gebruik in dit recept gedroogde kruiden maar je zou ook verse kruiden kunnen toevoegen. Wat dacht je van verse koriander? Soms heb ik een bosje over en dat doe ik er dan ook gewoon bij. Heerlijk!

 

 

Maak jij weleens hummus? 

 

Be happy, be healthy,
Eva

 

ps. Doe je nog mee met de **WINACTIE**?

 



6 Comments
  • Carolien - On a Healthy Adventure

    Beantwoorden

    Ik eet zo graag hummus. Ik doe er meestal ook wat paprikapoeder door, smaakt zoveel lekkerder dan :)

  • Lonneke

    Beantwoorden

    Hummus nog nooit eerder van gehoord, ben wel benieuwd naar de smaak van dit gerecht.

  • Mitu

    Beantwoorden

    Hmmm , het ziet er heerlijk uit! Prachtige foto’s. Hierdoor heb ik weer zin om het weer zelf te maken. Vaak toch makkelijker (lees: sneller) om het in de supermarkt te kopen..Maar minder lekker en gezond!

  • Sammie

    Beantwoorden

    Het lijkt me erg leuk om eens zelf te maken maar moet zeggen dat ik die van Maza zo lekker vind dat ik dat waarschijnlijk niet snel ga doen.

  • Jennifer

    Beantwoorden

    Hi Eva,

    Ziet er goed uit hoor en volgens mij ook erg lekker!
    Ik ga dit zeker uitproberen, want net als jij kocht ik ook altijd hummus uit plastic bakjes.

    Hoelang zijn ze eigenlijk houdbaar?

    • Eva

      Hi Jennifer! Afgedekt in bakje is het zo’n 4 à 5 dagen houdbaar in de koelkast. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Liefs, Eva

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.