Wat is het ECOCERT keurmerk?

12 Comments

Inmiddels heb ik al een aantal reviews van natuurlijke cosmetica op mijn site staan. Tot nu toe ben ik eigenlijk nooit dieper ingegaan op de verschillende keurmerken hiervan. Er zijn inmiddels best veel keurmerken en het leek mij daarom goed de verschillende keurmerken eens te bespreken.

Want wat zegt zo’n keurmerk nou eigenlijk? Staat zo’n keurmerk garant voor 100% natuurlijk en is “natuurlijk” dan ook biologisch? Vandaag licht ik het ECOCERT keurmerk aan jullie toe.

 

ECOCERT

ECOCERT, een controle- en certificeringorganisatie, is in 1991 opgericht. Deze organisatie opereert inmiddels in 80 landen over de gehele wereld. Zij controleren onder meer natuurlijke en biologische cosmetica, natuurlijke schoonmaakproducten, huisparfums, verf en coating producten van natuurlijke oorsprong. Sinds 2003 kunnen natuurlijke cosmeticaproducten een keurmerk van ECOCERT verkrijgen.

De volgende eisen zijn van toepassing om het ECOCERT keurmerk te mogen dragen:

 • De producten bevatten geen GMO’s, parabenen, phenoxyethanol, nanodeeltjes, siliconen, PEG, synthetische parfums en kleurstoffen en dierlijke ingrediënten (maar wel dierlijke ingrediënten die van nature door het dier worden geproduceerd zoals melk of honing).
 • De verpakking is recyclebaar of biologisch afbreekbaar.
 • De producten bevatten een minimale hoeveelheid (95%) aan ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Overigens heeft ECOCERT twee verschillende labels voor cosmetica namelijk het “natural en organic cosmetic label” en het “natural cosmetic label”.

 

ECOCERT

 

Om “het natural en organic cosmetic label” te kunnen verkrijgen moet het product minimaal 95% natuurlijke en plantaardige ingrediënten bevatten en minimaal 10% van alle ingrediënten moet van biologische oorsprong zijn.

ECOCERT5

 

Om het “natural cosmetic label” te kunnen verkrijgen moet het product minimaal 50% natuurlijke en plantaardige ingrediënten bevatten en minimaal 5% van alle ingrediënten moet van biologische oorsprong zijn.

De producten moeten een duidelijke ingrediëntenlijst bevatten en de eindproducten mogen niet op dieren worden getest. Dit laatste is tricky want dat betekent dat ingrediënten in het voortraject dus wel op dieren getest kunnen zijn. Ook is het belangrijk om te weten dat producten die het ECOCERT keurmerk dragen en in China worden verkocht altijd op dieren worden getest! De Chinese wetgeving verplicht namelijk alle bedrijven die hun producten in China willen verkopen de producten op dieren te laten testen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om meer te weten te komen over dit keurmerk. Ik vond het zelf in ieder geval erg leerzaam om het uit te zoeken!

 

Gebruik jij al producten met het ECOCERT keurmerk?

Be happy, be healthy,
Eva

12 Comments
 • Annemarie Marcinek

  Beantwoorden

  Misschien ook de moeite waard om op http://www.natrue.org te kijken! Zelf werk ik met Dr.Hauschka cosmetica en die dragen dit keurmerk met trots! Veel cosmetica die zichzelf natuurlijk noemen, bevatten helaas nog teveel onnatuurlijke stoffen. Dus natuurlijk is heel vaak niet natuurlijk.
  Groetjes en succes met je mooie en waardevolle blog!
  En kom eens langs voor een Dr.Hauschka behandeling:)

  • Eva

   Hi Annemarie! Dank je wel voor je aanvulling. Dit onderdeel van mijn blog moet nog wat uitbreiding krijgen. Ik zal ook zeker het natrue keurmerk beschrijven. Dank je wel voor je compliment. Het lijkt mij heerlijk om zo’n behandeling te mogen ervaren! Liefs!

 • Kim

  Beantwoorden

  Ik moet eerlijk zeggen dat wanneer ik “natuurlijk product” lees, ik blij ben en er verder niet meer in verdiep. Eigenlijk ga ik er bijvoorbeeld ook vanuit dat alles wat ik bij de Tuinen koop ‘goed’ is, maar dat is misschien niet zo haha?
  Dat van producten testen in China had ik inderdaad gelezen! Erg dat ze daar letterlijk alles eerst op dieren willen laten testen.

  • Eva

   Hmmm, dan is het goed dat ik er wat artikelen aan ga wijden. Dan hoef je het zelf niet uit te pluizen! :-)

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Fijn artikel met brand new information voor mij. Het keurmerk ben ik volgens mij nooit tegengekomen.

  • Eva

   Dank je wel Nesrin!

 • Mariska

  Beantwoorden

  Zo handig om te weten en heel informatief! Daar leer je nu echt wat van.

  • Eva

   Fijn dat je het handig vindt, Mariska!!

 • Lesley

  Beantwoorden

  Erg informatief, wat fijn dat je hier wat over schrijft. Een keurmerk beloofd altijd wat goeds maar wat het nou werkelijk inhoud? Zoiets uitzoeken blijft er altijd maar bij voor mij

  • Eva

   Fijn dat het artikel helpt, Lesley!

 • Dina

  Beantwoorden

  Oh wat een leuk en informatief stukje! Ik zoek ook altijd graag even op wat de keurmerken precies betekenen, vind het altijd fijn om te weten.

  • Eva

   Dank je wel Dina!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.