Matcha ijs | Recept

4 Comments
matcha ijs

Ah matcha ijs! Als je mij al een tijdje volgt dan weet je misschien dat ik dol ben op matcha. Alles waar matcha in zit wil ik proberen. Alhoewel het weer duidelijke koeler aanvoelt, de herfst komt eraan…Het weerhoudt mij er niet van om toch maar een ijs recept met jou te delen. Wie weet wordt het nog een paar graadjes warmer.

Voor alle duidelijkheid matcha is eigenlijk gewoon vermalen groene theepoeder. Dat klinkt niet bijzonder maar er zijn zoveel verschillende soorten kwaliteit van dit spul. Als je het poedertje gewoon zo proeft, dan smaakt het inderdaad naar vermalen theeblaadjes. Het heeft een aardse en een beetje een bittere smaak. De wijze van productie zorgt ervoor dat matcha die groene kleur krijgt. De planten worden zo’n vier weken voor de oogst in de schaduw geplaatst waardoor de planten vanzelf hun bladeren groener maken.

Het is dus absoluut een natuurlijk product (mits van goede kwaliteit natuurlijk). Verder is matcha rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen. En een klein beetje theïne.

Alvast een kleine disclaimer vooraf. Dit artikel bevat iets meer foto’s dan normaal ;-). Ik was zo lekker bezig met m’n spiegelreflexcamera. Mocht je het vervelend vindt, scroll er maar snel doorheen. De benodigdheden en de beschrijving van de werkwijze staan gewoon onder elkaar zoals altijd.

matcha ijs

Romige matcha ijs met bosbessen, kokosflakes en cacaonibs. Die laatste twee zorgen een extra crunch!

Wat een mooie kleur heeft matcha toch! Zo heldergroen! Kom, laten we het recept bekijken.

Wat heb je nodig?

  • Zoku ice cream maker
  • matcha
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel matcha
  • handje bosbessen
  • geroosterde kokosflakes
  • cacaonibs

Hoe maak je matcha ijs?

  1. Meng de matcha met een beetje water tot een papje totdat de grote klontjes verdwenen zijn. Het is net erg als je nog kleine klontjes hebt omdat je straks met de ice cream maker flink gaat roeren. Dan verdwijnen ze vanzelf.
  2. Doe de matcha, kokosmelk en honing in de Zoku ice cream maker en begin dan met roeren en schrapen zoals aangegeven op de verpakking. Na zo’n tien minuten heb je de consistentie van softijs.
  3. Nu kun je twee dingen doen. Of je schept alles over in grote kom of bak en zet dit nog even in de vriezer totdat je een bolletje kunt scheppen. Of je schept het over in een grote kom. Voeg de bosbossen, geroosterde kokosflakes en cacaonibs toe. En klaar is je matcha ijs!

matcha ijs

Uitleg en tips

Zoals je ziet, heb ik ervoor gekozen om het ijs gelijk te gaan eten. Ik kon eerlijk gezegd niet wachten, haha! Het had er waarschijnlijk mooier uitgezien als het een bolletje was geweest maar ach.

Voor het recept gebruik ik de Zoku ice cream maker. Dit is een super handig kommetje om binnen tien minuten vers zelfgemaakt ijs te kunnen maken. Het RVS gedeelte zet je wel van tevoren in de vriezer. Het beste is om dit een dag van tevoren te doen.

Verder zit er een lepel en een kom bij. De RVS binnenkom zet je bij gebruik in de isolerende buitenkom. Alle ingrediënten doe je in de RVS kom en dan is het een kwestie van roeren en flink schrapen.

Het is leuk om te zien dat je zo snel je eigen ijs kunt maken. Het wordt aangeraden om gekoelde ingrediënten te gebruiken maar eerlijk gezegd heb ik gewoon de kokosmelk zo uit de kast gepakt en ben aan de slag gegaan.

Mocht je niet van kokosmelk houden dan kun je dit vervangen door (plantaardige) melk.

De Zoku ice cream maker is na gebruik heel makkelijk af te wassen. De RVS kom heb ik meteen weer in de vriezer gezet zodat hij een volgende keer meteen klaar is voor gebruik.

De Zoku Ice Cream Maker is verkrijgbaar vanaf €34,95 bij de betere kook- en speciaalzaken.

Mocht je trouwens geen ice cream maker hebben dan kun je dit recept ook maken door alle ingrediënten te mengen met een staafmixer en dit in de vriezer te doen. Maar dan heb je natuurlijk wel eerder kans op ijskristallen.

Joy of Matcha

Deze matcha kreeg ik toegestuurd en ik wilde er een leuk recept mee maken. Voor zover ik kan beoordelen is dit kwalitatief gezien een goede matcha. Het zat luchtdicht verpakt in dit blikje.

Een blikje Joy of Matcha (30 gram) kost €27,95 en is verkrijgbaar via www.joyofmatcha.com.

De Traay Lentehoning

Deze lentehoning is heel zacht van smaak. Soms kan honing zo’n muffe bijsmaak hebben maar dat heeft deze absoluut niet. Ik gebruik in het recept 1 eetlepel honing. Het ijs wordt daardoor niet heel zoet maar ik vind dit zelf heel passend omdat je anders de matcha minder goed proeft. De bosbessen geven ook al wat zoetheid van zichzelf. Maar mocht je liever wat zoeter matcha ijs willen dan zou ik 2 eetlepels honing toevoegen.

matcha ijs

Zo dit was mijn uitleg en de foto’s ;-). Hopelijk heb je voldoende inspiratie om aan de slag te gaan en deze heerlijke en romige matcha ijs eens zelf te gaan maken.

Heb jij weleens zelf ijs gemaakt?

Be happy, be healthy,

Eva

Dit artikel bevat producten die door een bedrijf ter beschikking zijn gesteld.

       

4 Comments
  • Lesley

    Beantwoorden

    Toen ik de titel van het artikel las moest ik al even lachen… heb je haar weer met haar matcha ;)
    Het ziet er heerlijk uit op de foto. En goed idee om de zomer nog even vast te houden.

  • Mieke Duindam

    Beantwoorden

    mmmhhh! lekker terugzwijmelen over warme zomerdagen met ijs. Dat is zeker welkom met dit weer. En die foto’s zijn helemaal mooi, die zien er net fris uit als het ijs :-)

  • Anna Gerrie

    Beantwoorden

    wat een fijne uitleg en het ziet er heerlijk uit! ik heb al eens eerder matcha ijs gegeten en vond het toen lekker, maar een combi zoals jij nu hebt gedaan lijkt mij wel lekkerder.

  • Mariëlle

    Beantwoorden

    Ik heb echt geen idee hoe het echt zou smaken! Maar ik wil matcha zeker proberen :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.