Mijn ervaring met de menstruatiecup!

25 Comments

Jaja, lieverds! Ik ga het vandaag hebben over mijn ervaring met de menstruatiecup. Als je dat iets teveel TMI vindt dan zou ik dit artikel maar overslaan. Aan de andere kant overtuig ik jou misschien wel om het ook eens te proberen…Lees je mee?

Het is nogal wat die menstruatie. Ongesteld zijn…elke maand weer totdat je in de overgang zit en dan schijn je weer allerlei andere problemen te krijgen. Maar goed, de menstruatiecup. Dit dingetje lag dus al maanden in mijn kast. Vanaf mei ongeveer. En elke maand dacht ik, “oh ik moet hem gaan testen”…Maar ik durfde gewoon niet zo goed.

Menstruatiecup LadyCup

Ik schrok namelijk een beetje van de cup toen ik hem kreeg. En dat terwijl ik twee kindjes op de natuurlijke manier heb gekregen. Hoe moet dat erin dan? Het is best een grote cup en zoiets doe je niet voor je plezier erin om het maar netjes te zeggen. Schrijf ik dit echt…ja dus (;-)). Dus ik heb er maanden mee gewacht.

Menstruatiecup LadyCup

Op het moment dat ik ongesteld ben, vind ik het al gedoe en dan heb ik eigenlijk geen zin om zo’n cup uit te vogelen. Maar ik had ook veel positieve verhalen gelezen dus het werd tijd om de menstruatiecup toch maar eens te testen.

Menstruatiecup LadyCup

Dit is hem. Een cupje gemaakt van medische siliconen. Laten we eerlijk zijn, het ziet er een beetje gek uit. Toch?

Ik heb de LadyCup gekregen tijdens een event van Biocareonline.nl. Hij is gemaakt van medische siliconen. Het bevat geen BPA, weekmakers, latex en flafaten. De LadyCup veroorzaakt geen irritaties, infecties, vaginale schimmels of blaasontsteking.

Mijn ervaring met de menstruatiecup

Ik heb het cupje de afgelopen twee maanden getest. Iedere keer voor een periode van ongeveer 5 dagen.
Daar stond ik dan in de badkamer. Ik had voor de zekerheid nog even opgezocht hoe je nou zoiets moet inbrengen. In de lengte plat drukken en een keer dubbel vouwen. En dan is hij nog steeds iets groter dan een tampon (maat large). De eerste keer was een beetje gek. Alsof je weer zo’n puber bent die in de badkamer staat te hannesen.

Je brengt hem in maar dan niet zo diep als een tampon en laat hem halverwege los. Hij “plopt” dan open en zuigt vacuüm aan je baarmoederhals. Dit klinkt enger dan het is hoor.

Goed, het inbrengen is dan gelukt. Maar zit dat ding dan goed? Als hij niet goed zit, kun je zelf even bij de randjes van de cup voelen. Dit staat zo in de beschrijving. Maar ja, wist ik veel?! En hoe moet je in godsnaam voelen dan? Daar had ik de eerste keer helemaal geen zin in. Ik was allang blij dat het lukte dus ik had voor de zekerheid een inlegkruisje gebruikt. De eerste paar uur vond ik wel spannend. Want blijft het netjes erin zitten? En heb ik straks een hele vieze broek?

Het werkt!

Ik ben echt zo verrast door dit cupje. Ik vind hem namelijk echt GEWELDIG! Het komt erop neer dat je je twaalf uur lang geen zorgen hoeft te maken. Langer dan 12 uur wordt afgeraden. Het inbrengen, uithalen en schoonmaken doe ik gewoon lekker thuis in een schone badkamer met privacy. Je maakt hem trouwens schoon door hem om te spoelen met water. Aan het einde van een periode moet je hem uitkoken.

Een groot voordeel is dus dat je het verschonen lekker thuis kunt doen en overdag er geen omkijken naar hebt. Vooral dit vind ik zo anders dan een tampon. Dan moet je tussendoor toch echt even verschonen of het nou tijdens werk is of ergens anders. Het is in ieder niet vertrouwd.

Menstruatiecup LadyCup

Ik voel het cupje niet zitten en het lekt niet door. Alsof je niet ongesteld bent! Ik heb normaal geen last van krampen en nu ook niet.

De eerste paar keer moest ik wel oefenen met verwijderen van het het cupje. Hij zuigt vacuüm dus als je aan het steeltje trekt gaat hij er niet meteen uit. Dat is de eerste paar keer een beetje gek. Een klein “hellupmomentje” had ik wel.

Maar inmiddels weet ik wat het handigst is. Eerst aan het steeltje trekken dan in de onderkant knijpen en de cup een klein beetje opzij trekken zodat er lucht bijkomt. En dan trek je de cup er zo uit. Het lijkt gedoe als ik het zo beschrijf maar ik vind het echt opwegen tegen de voordelen die zo’n cupje heeft.

Ik heb nu ook een trucje om te voelen of het goed zit. Als hij niet open “plopt” bij het inbrengen dan zit het cupje bij mij niet goed. Ik knijp dan eerst aan de onderkant van het cupje om te voelen of hij daadwerkelijk is “uitgeklapt”.

Ik vind het verder een grote plus dat je geen zweterig gevoel hebt in de nacht. Ik gebruikte dan altijd maandverband van Yoni en alhoewel dat al een hele verbetering was, vond ik zo’n pad nou niet per se heel lekker zitten. Verder merkte ik dat het gewoon veel schoner is zonder nare luchtjes.

Dit was mijn ode aan het menstruatiecupje :-). Wellicht iets teveel informatie maar ik wilde dit juist zo uitgebreid vertellen omdat ik er zo enthousiast over ben!

 

De menstruatiecup die ik heb (maat s) is te koop bij Biocareonline voor €29,95. Wellicht niet goedkoop in de eerste aanschaf maar op termijn juist wel.

 

Ken jij de menstruatiecup al? Zou jij zoiets willen gebruiken?

 

Be happy, be healthy,
Eva

 

 

Dit artikel bevat een product dat door een bedrijf ter beschikking is gesteld.

25 Comments
 • kitty bas

  Beantwoorden

  Ik heb hem vandaag voor het eerst in gebruik! Ben nog een beetje aan het prutsen omdat hij bij ook niet openklapt maar toch al heel tevreden. Je voelt er niets van en inbrengen gaat echt super makkelijk. Ik denk dat ik alleen een stuggere of kleinere nodig heb maar blijf nog even oefenen en misschien dat je onbewust je spieren toch te veel spand. Ik vind het echt een uitkomst!

 • Claire

  Beantwoorden

  Duidelijke review! Ik zie de menstruatiecup ook heel vaak voorbij komen, maar nooit gedurfd om het te proberen. Nu ben ik wel een beetje over mijn angst heen.

  • Eva

   Thanks! Ik ben benieuwd of jij de cup ook gaat proberen.

 • Pearl

  Beantwoorden

  Ik ben sinds deze periode een menstruatiecup aan het uitproberen. De ene keer gaat het goed en een volgende keer helemaal niet! Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik fout/anders doe tov de keer daarvoor dat het wel goed ging? Als alles goed zou gaan, is de menstruatiecup een uitkomst: geen tampons en maandverband, zekerheid gedurende een groot deel van de dag en nacht. Maar nu nog de zekerheid dat het elke keer goed “zit”… Gaat het bij jou meteen goed? En je hebt geen “spotting”?

  • Eva

   Hmmm dat is natuurlijk lastig te zeggen waarom het de ene keer wel goed gaat. Maar ik check zelf altijd of de cup “uitgeklapt” is. Als je hem inbrengt dan vouw je hem dubbel en als het goed is klapt hij open zodra je hem inbrengt. Alleen dan zit hij vacuüm gezogen en zorgt het ervoor dat je niet lekt. Ik gebruik vaak nog een inlegkruisje voor het beetje “spotting”. Hij is natuurlijk van siliconen dus hij zuigt niks op bij het inbrengen. Dat is anders dan bij een tampon. Maar een inlegkruisje gebruikte ik daarvoor ook al dus dat maakte voor mij niets uit. Succes!!

 • Judith

  Beantwoorden

  Thanks voor de review! Ik denk dat ik het wel ga proberen, nog even de stap zetten om een bestelling te plaatsen (en daarna nog de stap om het ook echt te proberen, lees ik zo xd)

  • Eva

   Wat goed dat je het gaat proberen! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust… X!

 • Merel

  Beantwoorden

  Juist ontzettend interessant om te lezen!! Tof dat je dit gewoon deelt chick, ik heb het nu nog niet nodig, maar wie weet voor de toekomst klinkt dit als een ideale oplossing. Thanks for sharing! Fijn weekend ;-) Liefs, Merel

  • Eva

   Thanks Merel! X

 • Babs

  Beantwoorden

  Toen ik nog menstrueerde (lang geleden, heel lang geleden hahaha) had ik ook zo een soort cup. Gebruikte ik voor op vakantie. Volgens mij werkte hij prima. Maar dat bleef bij een eenmalig iets, staat mij bij.

  • Eva

   Wat leuk om te horen dat jij dit in het verleden ook hebt geprobeerd!

 • YuSt

  Beantwoorden

  Ik durfde het eerst niet te lezen, maar dacht komop Son je bent 48, geen 12.
  Ik heb een latex allergie en op mijn huid heb ik nog enige verdraagzaamheid, maar intern is latex echt taboe.
  Het lijkt me idd wel even ‘aftasten’… echter ik heb in mijn hele leven nog geen doosje tampons opgemaakt. Ik gebruik liever een maandverband.
  Goede review! Weer wat geleerd op mijn ‘oude’ dag!

  • Eva

   Thanks! :-) X!

 • Farzaana

  Beantwoorden

  Oke, toen ik de titel las dacht ik, nou nee. Maar weet je, ik ga het toch proberen. Niet gelijk volgende maand hoor, maar in ieder geval wel volgend jaar. Ik ben toch erg benieuwd en zoals je zelf al schrijft zitten er geen chemicaliën in en dat spreekt mij erg aan. Heel erg bedankt dat je dit wilt en durft te delen!

  • Eva

   Ah wat fijn om te horen dat ik iemand enthousiast en nieuwsgierig heb gemaakt. Ik weet het, het is een vreemd onderwerp om het zo maar online te zetten. Maar belangrijk genoeg om meer mensen bewust te maken wat er in tampons en maandverband kan zitten. Succes met het proberen! Voel je vrij om vragen te stellen. X!

 • Lesley

  Beantwoorden

  Al schrijf je hier een lyrisch artikel over, ik zou het echt niet aandurven. Als ik dan even nadenk waarom niet, komen er tal van bezwaren boven, niet allemaal heel reëel. Maar toch, not my cup of … :)

  • Eva

   Hihi nou ja je hebt het in ieder geval gelezen. Ik snap de bezwaren wel hoor. Die had ik ook… X!

 • Anna Gerrie

  Beantwoorden

  Oh dit lijkt mij echt heel apart, haha. Toch houd ik het bij de ouderwetse manier.

 • Manja

  Beantwoorden

  Oei ik weet ook niet of ik dat wat vind. Zoals je het schrijft denk ik wel dat het een stuk fijner is dan tampons maar toch…misschien moet ik ook een paar maanden aan het idee wennen voordat ik eraan begin. Voorlopig nog niet nodig (net bevallen en nog geen menstruatie in zicht…jippie).

  • Eva

   Hihi wellicht heb ik je wel nieuwsgierig gemaakt. Het kostte mij ook wat gewenningstijd ;-)

 • sammie

  Beantwoorden

  Ik heb er al vaker over gelezen maar het lijkt mij helemaal niets. Ik ben ook zeer tevreden over het gebruik van tampons dus dat scheelt misschien ook.

 • Rianne

  Beantwoorden

  Interessant artikel, eva! Ik blijf nog even bij je vorige aanbeveling, tampons van yoni. Of is dit ook TMI? Succes met je blogs, fijn om te lezen!

  • Eva

   Hihi ik snap het Rianne. Maar wellicht voor de toekomst om eens uit te proberen…Dank je wel! X!

 • Rachel Kromdijk

  Beantwoorden

  Wat apart en bijzonder maar voor vele super handig!

  • Eva

   Ja heel erg handig!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.