Oordelen, doe jij dat ook?

7 Comments
oordelen

Oordelen, doe jij dat ook?

Nog niet zo heel lang geleden las ik een heel mooi artikel van Sophie (Naoki) en zij schreef dat zij van plan is om minder te oordelen. Ik lees haar artikelen altijd graag en dit artikel trok ook zeker mijn aandacht. Nadat ik het had gelezen dacht ik “wow wat goed van haar!”. Wat goed om te onderkennen dat je nog altijd oordeelt over andere mensen. En dan het voornemen te hebben om dat flink te gaan verminderen. Of het oordelen gaat stoppen, weet Sophie niet. Wel wil zij er bewuster om mee omgaan en daardoor meer rust en zelfacceptatie vinden.

Niet heel lang daarna werd mijn artikel op de Groene Meisjes geplaatst. Nog steeds ben ik er trots op en blij mee! Er was alleen een dingetje wat ik nogal spannend vond. De comments op mijn recept. Eigenlijk was iedereen positief en reageerde leuk en lief! Maar er zat er eentje tussen die mij wel verbaasde.

Hieronder een stukje van de reactie van een lezer. Het was voornamelijk gericht aan Merel maar uiteindelijk werd ik anders neergezet dan ik graag wens:

Er zijn zo veel goede bloggers die vegan eten, dat ik het stiekem best jammer vind dat je er dan eentje kiest die nog vlees/vis/eieren lijkt te eten. Is het juist niet tof dat jij als grote blogger, kleine vegan blogs kan helpen.

Het is niet tof dat een vleeseter soms ook groente en fruit eet. Het zou echt tof zijn als mensen echt een nadenken over hun acties en er wat mee doen. In plaats van zich verschuilen en excuses blijven maken. Dat mag je best zuur vinden, maar dat is wat ik mis in deze maatschappij.

 

Vooral de tweede alinea vond ik niet leuk om te lezen. Het stoorde mij vooral dat ik werd weggezet als een vleeseter die (kort door bocht) nergens om geeft. En ja, dit noem ik dus oordelen. Oordelen over het feit dat ik nog vlees eet. Alhoewel heel weinig en nu helemaal met dat eierschandaal.

Nog even off topic, hebben jullie gelezen dat er een kans bestaat dat het kippenvlees ook besmet is? Ik eet dan wel biologische kip en eieren maar voorlopig ben ik er even klaar mee. Ik weet niet zo goed of biologische eieren er ook mee zijn besmet maar ik laat voor nu kip en eieren even staan omdat er teveel onzekerheden over bestaan.

Goed, we waren bij het oordelen gebleven. Natuurlijk zet zo’n opmerking mij aan het denken. Ik ben inderdaad (nog) niet vegan. Ik zet “nog” tussen haakjes omdat ik er nog niet uit ben. Er gaat soms een week voorbij zonder aan vlees, gevogelte of vis te denken. Maar vegan betekent wel slagroom, boter en alle andere dierlijke producten laten staan. Die stap durf ik nog niet te nemen. Daar ben ik heel eerlijk in.

Ik vond het jammer dat ik werd neergezet als iemand die niet nadenkt over mijn acties. Want dat doe ik juist wel! In mijn hoofd barst dan al een tirade los waarom ik vind dat ik dat wel doe etc.

Maar punt is waarom het mij toch raakt. Het raakt kennelijk iets. Het raakt mij omdat ik kennelijk ook oordeel over mezelf. Zoiets als, “oh zie je wel, nou ben ik toch niet groen genoeg en nou mag ik er niks over zeggen”. Hoezo, ECOCHIC lifestyle, hoezo kun je tips geven over groen leven en gezond eten. Hallo, je haalt maximaal 80% en die andere 20% dan? Niet goed genoeg hè Eva!
Het kan mij net zo raken als een vriendin zegt, tja maar dat is toch helemaal niet duurzaam wat jij doet?

Na wat denkwerk besloot ik om toch te reageren op die comment:

Ik twijfelde even of ik mij wilde mengen in de communicatie tussen jou en Merel. Gezien je laatste reactie wilde ik toch even iets recht zetten. Ik ben inderdaad (nog) niet vegan. Het nadenken over meer “groen” willen zijn, is bij mij zo’n drie jaar geleden gestart. Laat misschien, maar beter laat dan nooit. Het is een weg die ik op mijn eigen manier en tijd bewandel.

Ik wil alleen het beeld wegnemen dat ik een vleeseter ben die soms ook groente en fruit eet. Want dat beeld klopt niet. Ik ben juist een groot voorstander van meer groente en fruit eten! Ik eet juist heel weinig vlees (ik ben meer een vegetariër dan een vleeseter) en probeer juist anderen te inspireren ook minder of zelfs geen vlees te eten door leuke recepten te delen.

Ik denk zeker na over mijn (eet)gedrag en acties in de maatschappij. Hoe ik een ander bejegen en benader. Ik doe dat vanuit positiviteit. Ik zie het als een inktdruppel. Het is iets kleins in een groot glas water. Maar als we met elkaar allemaal nadenken over ons gedrag en onze acties en allemaal inktdruppeltjes laten in dat figuurlijke glas dan hoop ik dat we een groene verandering kunnen brengen!

Jij hebt mij absoluut aan het denken gezet en ik hoop dat een volgend artikel van een vegan blogger jou meer blij kan maken!

 

Dus dat, oordelen. Ik doe het. Doe jij het ook? En wat zegt dat over jouw gevoel en jouw eigenwaarde?

 

Be happy, be healthy,
Eva

7 Comments
 • Marieke

  Beantwoorden

  Ik heb de reactie ook gezien en het raakte mij echt. Ik vond dat je er heel goed op reageerde! Zelf let ik er absoluut op dat ik niet veroordelend ben. Uiteraard lukt dat niet altijd, maar over het algemeen gaat dat best goed. Het scheelt gewoon ontzettend veel energie.

 • gerhilde maakt

  Beantwoorden

  Ik heb het recept gezien (en zo je blog ontdekt trouwens), maar de discussie had ik gemist. Het artikel bij Sofie had ik wel gelezen, maar ik wist niet wat de aanleiding was. You do you zou ik zeggen. Ik eet ook nog vlees, maar ik ben wel fel geminderd. Ik let dan weer op andere dingen, net als jij neem ik aan. Bewust in het leven staan, vind ik het belangrijkste en ieder kiest zijn manier zelf.

 • Marianne - Groene stapjes

  Beantwoorden

  Ik volgde de woordenwisseling op de groene meisjes ook en vond het heel jammer dat het zo moest gaan. Je hoeft je helemaal niet te verantwoorden waarom je eet zoals je eet, ieder draagt op zijn eigen manier zijn steentje bij. Maar kijk uit niet stiekem te oordelen over die persoon van die reactie. Je weet niet wat er bij haar schuilgaat en wat er in haar omgaat, dus val niet in dezelfde kuil. Xxx

 • Mariëlle Markgraaff

  Beantwoorden

  Ik heb altijd behoorlijk geoordeeld, dat ging automatisch. Naar mijn idee hebben we dat ook allemaal wel mee gekregen van ouders, tenminste dat zie ik in veel gevallen. Zelf probeer ik er echt op te letten en dat gaat eigenlijk wel heel goed!

 • Sofie

  Beantwoorden

  om ons eigen leven te vergroenen? Je doet het al zo goed Eva, als iedereen al zo bewust met zijn eten zou omgaan zou de wereld er al een heel stuk beter aan toe zijn. Liefs!

  PS: ik kon maar een beperkt aantal tekens invoeren, het is dus in 3 delen gekomen! (Lees van onder naar boven ?)

 • Sofie

  Beantwoorden

  … Maar kan het groener? Tuurlijk! Ik denk niet dat er veel mensen zijn die alles perfect doen, en de overgrote meerderheid doet zelfs helemaal niets. Moeten wij ons dan laten ontmoedigen om verder groene stapjes te zetten? Ik vind van niet. Mogen wij ons dan geen groene bloggers voelen? Ik snap je onzekerheid, ik krijg ze ook door zulke opmerkingen. Maar we doen toch ook ons best om ons eigen…

 • Sofie

  Beantwoorden

  Het raakte mij ook, die opmerking, en daardoor heb ik erover geschreven. Ik weet niet of je het las, staat op mijn blog als ‘Ik ben flexitariër’. Helaas zijn er nog altijd groene bloggers/groene mensen die alles wat je wel goed doet, niet groen genoeg vinden zolang je vlees eet. Dat vind ik erg jammer, want net zoals jij ben ik er wel bewust mee bezig. En ik doe op heel veel vlakken mijn best, …

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.