Plastic soep?!

3 Comments
plastic soep

Hebben jullie weleens gehoord over de plastic soep in de Grote Oceaan? Het is een drijvende grote berg vuilnis die zich daar heeft verzameld. Het afval verzamelt zich juist op deze plek doordat de grote ringvormige zeestroom van de Stille Oceaan, de North Pacific Gyre, het afval naar zich toetrekt.

Deze grote berg afval (geschat wordt dat de omvang vele malen groter is dan Nederland) bevat een van de hoogste concentraties van plastic deeltjes in het water. Alles vergaat maar deze plastic deeltjes worden zo versnipperd door het zeewater en uv-licht dat ze in de voedselketen kunnen worden opgenomen. Die plastic deeltjes worden gegeten door vissen en vogels. Dit leidt bij hen tot verschillende problemen zoals vergiftiging maar ook verstoring van de hormoonhuishouding. Uiteindelijk komt het dus zo in onze voedselketen terecht. En welke gevolgen dit voor ons heeft is nog niet volledig duidelijk maar gezond kan het in ieder geval niet zijn!

plastic soep

Een manier om het gebruik van plastic terug te dringen (en waardoor het dus ook niet meer in de natuur kan belanden) is om geen flesjes water meer te kopen. Het water uit de kraan is prima drinkwater dus eigenlijk is het onzin om plastic flesjes water voor onderweg te kopen.

Dit is een glazen fles van het merk ZOKU. Een dubbelwandige waterfles gemaakt van borosilicaatglas dat geschikt is voor zowel koude als warme dranken. Het speciaal ontworpen mondstuk geeft geen smaak af waardoor je prima verschillende dranken uit de fles kunt drinken. De fles is uitgerust met een draaivergrendelingssysteem wat lekken voorkomt. Uiteraard heb ik de flessen getest en al een aantal weken met heel veel plezier in gebruik.

plastic soep

Ze zien er vrolijk uit en lekken absoluut niet. Ik voeg ook weleens wat (diepvries)fruit aan mijn water toe voor de afwisseling. Zo blijft het water met dit heerlijke weer wat langer koel. De fles is makkelijk met de hand af te wassen. Dit wordt ook aangeraden voor langer behoud van je fles.

Wat ik zelf heel prettig vind, is dat de binnenkant dus van glas is. Ik blijf huiverig voor BPA (chemische stof in plastic) waarvan is aangetoond dat dit schadelijk is voor de gezondheid. BPA komt in heel veel huishoudelijke producten en verpakkingsmaterialen voor. Bovendien is nu bekend wat BPA doet met je lijf maar er zijn nog zoveel andere stoffen in plastic waar nog geen of onvoldoende onderzoek naar is gedaan. Voor het bewaren van voedingsmiddelen vermijd ik daarom het liefst plastic materialen.

De flessen kosten €36,95 en zijn o.a. bij de Blokker en Fonq (online) te koop.

zoku

Wil je meer lezen over de plastic soep? Bekijk dan de volgende links eens. Het is best schokkend! En daarom zo belangrijk om het gebruik van plastic terug te dringen!

Dus gooi je plastic in de recycle bak, ruim je troep op na een dagje zee of park. En probeer het gebruik van plastic stapje voor stapje te verminderen. Bijvoorbeeld door geen flesjes water meer te kopen maar neem gewoon een fles mee van thuis die je kunt bijvullen. Goedkoper voor jou en veel beter voor het milieu!

 

Denk jij weleens na over het gebruik van plastic? 

 

Be happy, be healthy,
Eva

 

 

Dit artikel bevat producten die door een bedrijf ter beschikking zijn gesteld.

3 Comments
 • Mariëlle

  Beantwoorden

  Ik ben hier heel bewust mee bezig, want ik vind het belachelijk! Heb het met eigen ogen gezien in Sri Lanka :(

 • Lesley

  Beantwoorden

  Ik neem vaak mijn thermobeker mee of een aluminium (?) camping fles voor koude dranken, heel fijn.
  Ik ben wel benieuwd of je ook tips hebt voor de plastic zakjes op de groente en fruit afdeling, iets wat ik al langer graag zou willen veranderen maar wat ik nog steeds moet doen?

  • Eva

   Hi Lesley, dat artikel staat al op de planning. Ik ga er werk van maken! :-) Liefs!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.