Recept: Quiche van speltdeeg met pastinaak, wortel en prei

20 Comments
Quiche met speltdeeg, pastinaak en wortel

Wat een herfstig weer hè! Regen, wind en kou, brrr. Tijd om binnen te blijven en lekker te gaan bakken. Vandaag deel ik een recept voor een quiche met jullie. Lekker met onder andere pastinaak, wortel en prei. Dat zijn nu echt de groenten van het seizoen! Een handige groentekalender kun je trouwens vinden op de site van velt.nu.
Overigens maak ik deze quiche volgens het 7stappenplan en de driegeleding van de plant, helemaal natuurvoeding. Wat dat precies is, ga ik je in een volgend artikel uitleggen. Eerst maar die quiche bakken en proeven!

Quiche van speltdeeg met pastinaak en wortelZiet het er niet lekker uit? Mijn dochter Olivia wilde meteen een stukje toen hij net uit de oven kwam!

Recept: Quiche van speltdeeg met pastinaak, wortel en prei
Author: 
 
Ingredients
Benodigdheden:
 • Quichevorm (26cm)
 • Deegroller
Korstdeeg:
 • 200 gram speltmeel
 • 1 theelepel zeezout
 • 100 gram koude roomboter
 • 1 ei
 • 2 eetlepels water
 • Extra speltmeel om het aanrecht te bestuiven
 • Extra boter om de quichevorm in te vetten
Vulling:
 • Halve prei
 • 1 ui
 • 1 pastinaak
 • 2 kleine wortels of 1 grote wortel
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel gedroogde kruiden (Ik heb een mix gebruikt van tijm, lavas, laurier, marjolein en koriander. Maar andere kruiden kunnen ook!)
 • 3 eieren
 • 250 ml slagroom of plantaardige room (zoals haverroom)
 • 50 gram feta
 • 7 gedroogde abrikozen
 • Peper en zeezout
 • Olijfolie
Instructions
Korstdeeg:
 1. Zeef het speltmeel en zeezout in een kom.
 2. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe.
 3. Mix dit tot een kruimelig geheel (bijvoorbeeld met een handmixer of met de hand. Wanneer je met de hand werkt moet dit snel gebeuren. Om ervoor te zorgen dat het deeg knapperig wordt, mag het deeg namelijk niet te warm worden).
 4. Voeg de eieren toe en kneed door tot een geheel. Voeg eventueel 2 eetlepels water toe als het deeg wat droog is. Maak hier een bal van.
 5. Doe het deeg in een kom met een doek eroverheen en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
 6. Vet de quichevorm in met boter.
Vulling:
 1. Snijd de prei in ringen, snipper de ui. Snijd de wortel en de pastinaak in kleine blokjes.
 2. Bak de prei, ui, wortel en pastinaak aan met olijfolie.
 3. Voeg aan het einde een uitgeperste teen knoflook en de gedroogde kruiden toe. Bak dit kort mee. Voeg nog wat peper en zout naar smaak toe. Schep alles over in een kom om het af te laten koelen.
 4. Klop de eieren met de slagroom los.
 5. Gebruik wat meel om het aanrecht te bestuiven. En rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 32 cm. Bekleed de vorm en snijd de randen (grof) af. Prik gaatjes in het deeg om te voorkomen dat de bodem rijst.
 6. Schep de groenten in de vorm. Schenk het slagroommengsel erin, halveer de gedroogde abrikozen en leg deze er bovenop. Verkruimel de feta erover.
 7. Bak de quiche in de oven op 200 graden, ongeveer 25 minuten (totdat de korst lichtbruin kleurt).

Quiche1

Uiteraard gebruik ik zoveel mogelijk biologische of biologisch-dynamische ingrediënten. Dit is een van de principes van natuurvoeding. Wil je mijn artikelen over natuurvoeding nog eens lezen? Klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3.

Ik heb overigens een kleine bakvorm (16cm van de Hema) gebruikt. Een grotere bakvorm past op dit moment niet in mijn oven. Het is gelukkig weer gelukt om iets te bakken in mijn kleine oven :-). Heb jij trouwens ook een kleine bakvorm van ongeveer 16 cm? Dan kun je alle ingrediënten door twee delen of natuurlijk twee quiches bakken.

Nog een tip! Als de quiche bij het avondeten niet opgaat, kun je hem prima de volgende dag nog opwarmen voor de lunch. Ik neem hem vaak mee naar mijn werk als lunch.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van het recept vinden! Laat je het mij weten in de comments hieronder?

 

Be happy, be healthy,
Eva

20 Comments
 • Pauline

  Beantwoorden

  Gisteren deze quiche gemaakt. Heel erg lekker, dank je wel voor het recept! ☺

  • Eva

   Hoi Pauline! Wat leuk dat je deze quiche hebt gemaakt! Ik ben helemaal blij dat hij goed is bevallen! XX

 • Alma Kalk

  Beantwoorden

  Hoi Eva, wij hebben zostraks jouw quiche gemaakt en hij was me toch lekker! Het recept had ik al eens bewaard na de lesdag toen jij de quiche had gemaakt en meegenomen. Super en ook helemaal van het seizoen. Vanmorgen de ingrediënten gehaald op de biologische markt in Den Bosch en vanavond heerlijk opgegeten met zijn drieën. Wij vonden het precies genoeg zo. Ik had gemengde bio Italiaanse kruiden gebruikt. De volgende keer gebruik ik nog wat meer kruiden en wat meer zout, verder was hij goed. Het korstdeeg van speltmeel is goed bevallen en dat ga ik zeker ook voor andere quiches gebruiken! Fijn weekend en lieve groet, Alma

  • Eva

   Hoi Alma! Wat lief dat je een berichtje hier achterlaat. Super leuk dat je het recept hebt uitgeprobeerd. Daar word ik nou echt blij van! Liefs, Eva

 • Angelina

  Beantwoorden

  Hmm klinkt goed!! Perfect voor een zondag :)

  • Eva

   Ik hoop dat je de quiche eens gaat maken op de zondag! Liefs!

 • Eske

  Beantwoorden

  Lijkt me heel lekker! Leuk dat je het met groenten uit het seizoen hebt gedaan :)

  • Eva

   :-)

 • Anouk

  Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit en hmm I love pastinaak! :)

  • Eva

   Dank je wel Anouk, voor jouw reactie! XX

 • Rachel

  Beantwoorden

  Ik ben geen fan van wortel maar ik moet zeggen dat het er wel heel goed uit ziet!

  • Eva

   Dank je wel Rachel!

 • Elles [3lles]

  Beantwoorden

  Yumm, ziet er heerlijk uit! Ik zou het heel graag ook willen maken, ik ben alleen niet zo’n keukenprinses. Een simpel appeltaartje gaat al mis bij mij, haha!
  Xoxo

  • Eva

   :-) het is echt niet moeilijk!

 • Kimberley

  Beantwoorden

  Het is misschien een beetje gek, maar veel dingen die erin zitten lust ik niet. Daarentegen heb je het er zo lekker uit laten zien, dat ik gewoon een hap zou willen proeven!

  • Eva

   Dank je wel voor jouw reactie, Kimberley! Misschien word je toch eens verleid om hem te maken…

 • Galina

  Beantwoorden

  Ik vind pastinaak zo een ondergewaardeerde groente. Heerlijk vind ik het, geeft zo veel smaak. Ik heb nog nooit gehoord van haverroom, dus dat is iets dat ik nog even ga uitzoeken. De quiche lijkt me in ieder geval heerlijk, misschien een idee voor de volgende keer dat we bezoek krijgen.

  • Eva

   Laat je het even weten als je hem maakt? Vind ik leuk!

 • Saskia

  Beantwoorden

  Oh lekker! Elke keer als ik zoiets voorbij zie komen lijkt het me zo lekker en leuk maar ik gun mezelf de tijd nooit zo om lang in de keuken te staan. Iets met concentratie en zo :) Het ziet er wel echt heerlijk uit en ik vind de lunchtip ook een heel goed idee!

  • Eva

   Dank je wel Saskia! Het kost inderdaad wel wat tijd en het is makkelijker als je in het weekend meer tijd hebt…

Leave a Comment

Rate this recipe:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.