Scrambled vegan eggs (tofu)

5 Comments

Nog niet zo lang geleden hadden we in Nederland weer een serieus voedselschandaal. Onze eitjes die niet meer veilig waren te eten en zelf de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blunderende flink in de communicatie. Nu eten wij thuis altijd biologische eieren. Het eerste wat ik dacht, “oh maar die zijn veilig”. Nou mooi niet dus. Bedrijven werden zelf belazerd. Chickfriend bleek geen veilig en biologisch middel ter bestrijding van bloedluis.

Later bleek weer dat er ook bedrijven waren die het middel niet hadden gebruikt. Maar toch, mijn vertrouwen was geschaad. We hebben dan ook een tijdje geen eieren meer gegeten. Ik miste mijn eitjes wel.

scrambled vegan eggs

Ik kreeg opeens de ingeving om dan eens een vegan “ei” recept te bedenken. Geen echte ei maar scrambled tofu! Nu ben ik niet per se een voorstander van dingen die zogenaamd ergens naar moeten smaken en er stiekem toch niet op lijken. Ik eet liever gewoon een groenteburger omdat het een groenteburger is. Dan een hamburger gemaakt van zogenaamd “rundvlees of kippenvlees” maar dan gemaakt van sojasnippers. Ik snap wel dat het niet zo aantrekkelijk klinkt sojasnippershambuger ;-). Ik twijfelde dan ook hoe ik dit recept moest noemen.

scrambled vegan eggs

Anyway lange introductie maar mijn scrambled tofu met Mexicaanse kruiden is wel erg lekker! Tofu heeft niet zo heel veel smaak. Ik at, toen ik klein was, vaak tofublokjes van de snijplank als mijn moeder aan het koken was. Dus ik ben behoorlijk gewend aan de smaak. Ik kan soja serieus ook echt missen. Qua sojadrink maar ook gewoon zo’n blok. This Chinese chick needs her tofu ;-).

scrambled vegan eggs

Ok, genoeg gekletst! Laat ik het recept eens toelichten….

Ingrediënten

Voor 4 porties/4 boterhammen

 • tofu (blok 200 gram)
 • 2 cherrytomaten
 • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
 • 1 teen knoflook
 • 4 sneden brood
 • snufje kurkuma
 • olijfolie
 • ahornsiroop (vegan)/ honing (niet vegan!)
 • zout

Hoe maak je scrambled vegan eggs?

 1. Snijd de tofu in kleine blokjes en leg de blokjes in een grote kom. Prak met behulp van een vork de tofublokjes fijn. Voeg de Mexicaanse kruiden toe en roer even om totdat alles is vermengd.
 2. Snijd elk cherrytomaatje in vieren. Snijd de knoflook fijn. Doe een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de knoflook aan totdat je deze begint te ruiken. Doe dan de cherrytomaatjes erbij en bak dit kort aan.
 3. Doe de scrambled tofu in de pan en bak dit kort mee. Doe er een snufje kurkuma bij. Wees hier zuinig mee! De scrambled tofu kan al snel te bitter smaken door de kurkuma. Ik doe de kurkuma er voornamelijk bij voor de kleur. Proef tussendoor even of de scrambled tofu goed op smaak is.
 4. Beleg de boterhammen met de tofu. Voeg eventueel nog wat ahornsiroop of honing en zout toe.

Zo, klaar zijn de scrambled vegan eggs! Geniet ervan!

scrambled vegan eggs

Uitleg en tips

Ondanks dat het tofu is, komt het echt in de buurt van scrambled egg. Door de kruiden heeft het een heerlijk Mexicaans tintje. De laatste tijd heb ik zo’n zin in alles wat maar in de buurt komt van deze smaak. Geen idee waarom. Limoen, koriander, jalapeños, guacamole….YUM! Ik bedenk nu net dat een laagje guacamole op de boterham in combinatie met de scrambled tofu ook een goede combinatie moet zijn. Recept om zelf guacamole te maken, vind je hier!
Misschien moet ik eens een Mexicaanse bowl maken? Ideetje voor recept misschien?

Het potje Mexicaanse kruiden is van Euroma en kocht ik bij de Albert Heijn. Er zitten alleen kruiden in en geen smaakversterkers of andere gekke dingen. Fijn!

Nog een laatste tip. Tofu heeft van nature weinig smaak. Bedenk bij het op smaak brengen altijd dat een gerecht de vijf smaken moet hebben namelijk zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig). Door tussendoor even te proeven tijdens het koken zul je al snel merken welke smaak ontbreekt.

scrambled vegan eggs

Hopelijk heb ik je inspiratie gegeven om ook eens een scrambled vegan eggs te gaan maken. Ik weet zeker dat je het lekker vindt!

 

Welke vegan recepten maak jij weleens? Heb je nog tips voor mij?

 

Be happy, be healthy,
Eva

5 Comments
 • Rowan Chanel

  Beantwoorden

  Wauw, ik heb je pas net ontdekt en denk dat ik je vanaf nu alleen al wil volgen voor je lekkere recepten!

  • Eva

   Ah wat lief! Leuk! XX

 • Manon

  Beantwoorden

  Ik heb dit nog nooit gegeten, maar ziet er wel goed uit

 • Manon

  Beantwoorden

  Yum, ik vond eieren al nooit echt lekker behalve roerei, maar dat eet ik niet meer dus dit is een goed alternatief wat ik nu zeker ga proberen, het ziet er heel lekker uit!

 • Mariëlle

  Beantwoorden

  Zo jammer dat er dan een tijdje geen ei meer wordt gegeten en dan daarna gewoon weer volle bak :( Niet alleen voor de eigen gezondheid, maar ook voor de kipjes & haantjes en het milieu :( En dat met zo’n heerlijk recept als dit! Ik ga het van de week ook echt maken :)

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.