Speltkoekje met kokos, kaneel en rozijnen

11 Comments

Zijn jullie ook allemaal aan het luieren op deze druilerige zondag? Gisteravond had ik een gezellige afspraak met een vriendin, een artikel alvast in de planning zetten lukte dus even niet. Dus ik heb geprobeerd dit artikel zo snel mogelijk online te zetten zodat jullie het koekje vandaag nog kunnen bakken!
Het recept heb ik vorig jaar bedacht tijdens mijn opleiding. We moesten iets maken met een ongeraffineerd zoetmiddel. Ik koos voor een speltkoekje met kokosbloesemsuiker. Hieronder licht ik kokosbloesemsuiker nog even toe.

Wat is kokosbloesemsuiker?
Kokosbloesemsuiker, vaak ook kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd, wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem. Dit zoetmiddel wordt geteeld door kleine boeren in Aziatische landen zoals Indonesië. Kokosbloesemsuiker moet overigens niet worden verward met palmsuiker. In het Indonesisch heten deze beide suikersoorten namelijk gula java. Palmsuiker komt van de arengapalm en kokosbloesemsuiker van de kokosnootpalm.

Productie
De productie van kokosbloesemsuiker is duurzaam. De boeren tappen de nectar af van de kokosbloesem zodat de bloesem zelf niet verloren gaat. Hierdoor kan de boom nog steeds kokosnoten produceren, een andere belangrijke inkomstenbron van deze boeren. Nadat de nectar is opgevangen in een klein emmertje wordt dit langzaam verwarmd totdat het indikt tot een karamelachtige substantie en wordt vervolgens in mallen gegoten. Daarna wordt de substantie afgekoeld, uitgehard en gedroogd en tenslotte fijngemalen in een molen.

Waarom zou je dit zoetmiddel gebruiken?
Er komt helemaal geen raffinage of extreme verhitting te pas aan de productie van kokosbloesemsuiker en dat is ook de reden waarom kokosbloesemsuiker zo rijk is aan goede voedingsstoffen, waaronder verschillende B-vitamines en allerlei mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en kalium.

Speltkoekje1Lekker kliederen met je handen…

Mijn dochter Emma heeft meegeholpen met het kneden van het deeg. Hartstikke leuk om dit samen met je kinderen te doen. Het kneden duurt ook niet lang dus je hoeft niet bang te zijn dat het een grote kliederboel wordt :-)
Ik maak gebruik van biologische of biologisch-dynamische ingrediënten zoals het bij natuurvoeding hoort. Heb je mijn artikelen over natuurvoeding gemist? klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3).

Ok, genoeg gekletst hierover, nu het recept natuurlijk!

Speltkoekje met kokos, kaneel en rozijnen
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 200 gram speltmeel of speltbloem
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (of een mix met oerzoet)
  • 1 eetlepel (plantaardige) melk
  • 125 gram boter
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels gedroogde kokosrasp
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels zaden en/ of pitten (bijvoorbeeld een mix van zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad en pompoenpitten)
  • extra koksrasp en kokosbloesemsuiker om de koekjes te bestrooien
Instructions
  1. Wel de rozijnen in warm water.
  2. Voeg speltmeel, kokosbloesemsuiker, melk en boter in een kom en kneed tot het deeg een bal vormt.
  3. Voeg de eidooier toe en kneed goed door.
  4. Voeg het kaneel, de kokosrasp en de mix van pitten toe en kneed door totdat alles goed is gemengd.
  5. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog.
  6. Voeg de rozijnen toe en kneed voorzichtig door.
  7. Halveer het deeg en maak van elke helft een rol van ongeveer 14 cm. Wikkel beide rollen in folie en laat dit ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de rollen in 28 plakjes (1cm per koekje) en leg de plakjes op een bakplaat met bakpapier. Wil je overigens minder koekjes maken, dat willen zeggen grotere koekjes, dan kun je elke rol in tien plakken snijden en iets uitdrukken op de bakplaat).
  9. Strooi wat kokosrasp over de koekjes en bak ze in ongeveer 12-15 minuten af.
  10. Strooi na het bakken, als de koekjes net uit de oven komen, wat kokosbloesemsuiker over de koekjes.

Speltkoekje6Zien ze er niet goed uit?

Speltkoekje3Kruimeltjes pikken…

Speltkoekje5Ok, nog een laatste foto dan om jullie te overtuigen dat ze echt heel lekker zijn.

Alvast veel bakplezier! Ik neem nog een speltkoekje met een kop espresso, mmmm…

Laten jullie mij weten wat jullie van het recept vinden in de comments hieronder? Ik ben benieuwd!

 

Be happy, be healthy,
Eva

11 Comments
  • Carolien - On a Healthy Adventure

    Beantwoorden

    Ik wil meteen zo’n koekje proeven ;) zien er heerlijk uit!

  • Vlijtig Liesje

    Beantwoorden

    De koekjes zien er lekker uit. Leuk recept zeg.

  • Mirthe | MissGirlsCorner

    Beantwoorden

    Dat ziet er heerlijk uit!

  • Angelina

    Beantwoorden

    Ziet er erg lekker uit! Ik gebruik ook regelmatig kokosbloesemsuiker. :)

    • Eva

      Dank je wel Angelina!

  • Saskia

    Beantwoorden

    Ziet er heel erg lekker uit. Zelf gebruik ik altijd palmsuiker als vervanging.

    • Eva

      Dank je wel voor jouw reactie!

  • Hanna @ eenbezigbijtje.nl

    Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit. Leuk recept!

    • Eva

      Ik hoop dat je ze een keer maakt! :-)

  • Galina

    Beantwoorden

    Wat een leuk recept! Leuk inderdaad voor een druilerige zondagmiddag zoals vandaag.

    Totaal niet relevant, maar ik vind Emma echt een leuke naam :)

    • Eva

      Thanks Galina!

Leave a Comment

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.