Teriyakisaus | Recept

10 Comments
teriyakisaus

Teriyakisaus is zo’n heerlijke en makkelijke saus om in te wokken. Het is een ontzettend populaire saus in Japan maar ook hier zie je steeds meer recepten met teriyakisaus. De saus is kant en klaar te koop in een flesje maar uiteraard maak ik het liever zelf. Dan weet ik ten minste wat er precies in gaat.

teriyakisaus

Wat heb je nodig?

  • 10 eetlepels tamari (sojasaus)
  • 10 eetlepels sake
  • 10 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels (kokosbloesem)suiker

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in de pan en zet het vuur aan. Roer totdat alle suiker is opgelost en laat de saus aan de kook komen. Zodra het echt kookt, zet je het vuur lager. Het moet wel blijven koken dus houd dat in de gaten. Laat de saus zo’n 13 minuten koken en zet dan het vuur uit. De saus daarna laten afkoelen in de pan.

Dit is het! Jouw zelfgemaakte teriyakisaus!

teriyakisaus

teriyakisaus

Uitleg en tips

Zoals je ziet is het een ontzettend makkelijk recept om te maken. Het recept maakt zo’n 150 ml aan saus. De saus zoals boven is beschreven is een vrij dunne saus. Hij is iets dikker dan een normale sojasaus. Wil je juist een saus die wat stroperiger is, laat het dan iets langer doorkoken. Houd er wel rekening mee dat de saus bij het afkoelen iets verder indikt. Ik bewaar de saus het liefst in een glazen fles. Zo’n glazen fles koop je bijvoorbeeld bij Xenos of Dille en Kamille. De teriyakisaus is zo’n drie weken houdbaar in de koelkast.

Ik gebruik in dit recept 2 eetlepels kokosbloesemsuiker. Dit geeft al een minder zoete smaak dan gewone suiker. Mocht je vaak klant en klare teriyakisaus gebruiken dan vind je deze saus waarschijnlijk niet (zo) zoet. Je kunt de hoeveelheid suiker bij het koken aanpassen naar jouw smaak. Dit is een kwestie van uitproberen en verschilt per persoon.

teriyakisaus

Je kunt de teriyakisaus nog een smaakje geven door tijdens het afkoelen een gekneusd teentje knoflook of een stukje gember toe te voegen.

De saus kun je op heel veel verschillende manieren gebruiken. Denk aan wokgerechten of als een saladedressing. Dat zal ik nog laten zien in een aantal andere recepten!

Sake en mirin is te koop bij een toko of een natuurvoedingswinkel. Sojasaus is principe in de gewone supermarkt ook verkrijgbaar. Verder gebruik ik natuurlijk het liefst biologische ingrediënten volgens de principes van natuurvoeding.

 

Gebruik jij weleens teriyakisaus? En wat vind je van dit recept?

 

Be happy, be healthy,
Eva

10 Comments
  • Wendy I Mevr. Yan

    Beantwoorden

    Hi Eva, dank je wel voor het recept. Ik ga hier Teriyaki chicken mee proberen te maken.

  • Glamourista

    Beantwoorden

    Oooh, thanks Eva! Ik probeer om puurder te koken, dus dit is perfect!!

  • hillybillybeauty

    Beantwoorden

    Ik heb dit nog nooit zelf gemaakt. Ik ben niet zo’n koker, maar door jouw posts krijg ik er wel een beetje meer zin in, hihi.

  • Nesrin

    Beantwoorden

    Ik vind teriyakisaus heerlijk. Ik zou dit graag willen maken. Ik stuur dit recept door naar mijn man, the man can cook en nog beter dan ik ;-)

  • Marieke

    Beantwoorden

    Teriyakisaus heb ik nog nooit zelf gemaakt. Vaak maak ik een marinade op basis van chilipeper, knoflook, gember, rijststroop en sojasaus. Wat is mirin eigenlijk? Ik heb daar nog niet eerder van gehoord!

    • Claudia

      Mirin is zoete rijstwijn. Gebruik je om sushi rijst mee te maken.

  • Linda

    Beantwoorden

    O yes, die zocht ik nog! Thanks!
    Knoflook is voor mij een must. Laat je het teentje erin zitten, of haal je die eruit als je het in de fles doet?

  • YuSt

    Beantwoorden

    Oooooh heerlijk! Dit is iets voor mijn man! Ga ik zeker maken!

  • Mariëlle Markgraaff

    Beantwoorden

    Heel leuk artikel! :) Ik heb laatst pas kennis gemaakt met soja saus, maar mmm!

  • Claire

    Beantwoorden

    Wat een prachtige foto’s. Heel mooi en clean <3 Ik heb nog nooit teriyakisaus gemaakt, moet ik maar eens doen! Ik vind het jammer dat er in veel Aziatische sauzen altijd vissaus zit, dat wil ik nou net niet hebben.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.