#Volg de appel…naar Yoga!

2 Comments

Zoals jullie misschien al hebben kunnen lezen heb ik twee lieve kindjes. Hartstikke leuk en gezellig maar ook druk! Elke doordeweekse dag is het rennen en vliegen. Op tijd op school en kinderdagverblijf zijn, snel naar werk en op tijd weer terug zijn om ze niet al te laat op te halen zodat ik nog tijd overhoud om vers te koken en een verhaaltje voor te lezen voor het slapen. Tussendoor flink presteren op het werk, want echt waar, wij mama’s kunnen toch meerdere ballen in de lucht hoog houden?
Toen de meisjes nog echt klein waren (ze zijn inmiddels zes en drie jaar), vond ik het soms lastig om rust te creëren voor mezelf. Want als ze dan eindelijk in bed lagen, plofte ik op de bank en viel gewoon van de moeheid al in slaap! En zo ging dat alle dagen door. Slapen is natuurlijk ook rust maar niet het soort rust creëren wat ik bedoel.

Zoals de titel het al verraadt, jullie volgen mij vandaag naar mijn wekelijkse les yoga. Inmiddels doe ik dit zo’n tweeënhalf jaar. Maar wat is nou precies yoga? Als ik weleens aan mensen vertel dat ik aan yoga doe, krijg ik vaak te horen dat het toch gewoon op een matje liggen is, met je ogen dicht? Maar het is zeker meer dan dat!
Yoga vindt zijn oorsprong in India, zo’n 5000 jaar geleden. Rond de 2e eeuw voor Chr. zijn de Yogasutra’s door Patanjali opgeschreven. Dit is een verzameling van fundamentele teksten in de literatuur van de yoga. Hieruit volgt ook Raja yoga, waarop Hatha yoga is gebaseerd. Alle vormen van yoga die wij hier in het Westen beoefenen zijn veelal gebaseerd op de houdingen (asana’s) die bij Hatha yoga worden beoefend. De vorm die ik beoefen heet poweryoga, alle houdingen worden in een serie met een hoog tempo uitgevoerd (dit noemen ze ook wel flow). Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde ademhalingstechniek gedurende de houdingen, de ujjayi pranayama. Door dit te beoefenen heb je meer controle over je eigen adem en is het makkelijker je concentratie naar binnen te richten. 

Yoga1Ok, spullen zijn gepakt. Op naar yoga!

Yoga2Doorrijden! Ik wil nog foto’s maken voordat de les begint…

Yoga4Ik ben er en mijn spullen liggen klaar. Ik gebruik altijd een reismat die ik over de blauwe mat heen leg. Net wat hygiënischer vind ik. Verder een meditatiekussen, een deken en oogmasker voor de eindontspanning.

Yoga7Aan de slag!

Maar waarom werkt yoga nou voor mij? Door yoga heb ik meer kracht ontwikkeld, zowel in mijn armen, schouders als buik. Maar ook ben ik beter in balans als ik mijn wekelijkse portie yoga beoefen. Zoals Patanjali zegt: “Yoga citti vritti nirodha”. Vrij vertaald is yoga het stilleggen van de wervelingen van je gedachten. Balans in mijn gedachten, op mentaal gebied maar ook zeker balans in mijn lichaam. Sommige houdingen kunnen bijvoorbeeld je organen masseren zodat lichaamsfuncties verbeteren. Voor mij is yoga een perfecte aanvulling op natuurvoeding. Tijdens de yogales word ik heel bewust van mijn eigen lichaam, waardoor dit ook doorwerkt in mijn dagelijkse leven. Welke energie geef ik mijn lichaam om de dag door te komen? Energie betekent voor mij zowel de voeding die ik tot mij neem, als de invloed van mensen of gebeurtenissen gedurende de dag.
Nu werkt yoga goed voor mij maar dat betekent niet dat dit de enige vorm zou kunnen zijn om balans te vinden!

Powerflowyoga.nlNa de eindontspanning krijgen we altijd thee van Diana. Een hele lieve yogadocent die ook echt met aandacht les geeft. Zo fijn!

Mijn wekelijkse yoga lessen volg ik bij Powerflowyoga in de Lier. Wil je meer weten over deze yogaschool, klik dan hier.
Wil je zelf eens oriënteren welke vormen er zijn en wat geschikt is voor jou? Kijk dan eens op deze site van Yoga online waar heel veel wordt uitgelegd over de verschillende soorten yoga. Ook het yoga magazine lees ik regelmatig. Er staan vaak ook leuke recepten in dit blad.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mij een keer te volgen! Overigens is rust creëren iets wat goed kan zijn voor iedereen die een drukbezet leven heeft. Wat doe jij om rust te creëren? Laat het mij weten in de comments!

 

Be happy, healthy,
Eva

2 Comments
  • Nesrin

    Beantwoorden

    Herkenning! Fijn artikel en je geeft mij wel een duwtje in de rug om met yoga te beginnen. Ik heb ook twee kindjes en snap hoe snel het allemaal kan gaan ;-)

    • Eva

      Leuk Nesrin! Laat je even weten als je met yoga begint? Ik ben benieuwd naar je ervaring!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.