Yoni |Review

24 Comments
Yoni

Vandaag review ik de producten van Yoni. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan maar wist je dat maandverband en tampons vaak veel chemicaliën bevatten. Terwijl we zoiets toch gedurende een aantal dagen in de maand, een groot gedeelte van de dag bij ons dragen. Het idee alleen al vind ik niet prettig. Enige tijd geleden kwam ik deze producten tegen bij de Etos en ik was er dan ook erg nieuwsgierig naar. Inmiddels heb ik de producten uitgebreid kunnen testen. Ben je benieuwd wat ik ervan vind? Lees dan snel verder!

Voordat ik begin met de review wil ik eerst het merk Yoni nog toelichten.

Yoni

Het merk is opgezet door Wendelien en Mariah. Toen Mariah 30 werd kwam ze er achter dat zij een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Op zoek naar manieren om haar gezondheid te ondersteunen kwam zij een specialist tegen die haar adviseerde om biologisch katoenen producten te gebruiken. Samen met Wendelien is ze op onderzoek uitgegaan. Zij kwamen er achter dat de meeste tampons of maandverband in het schap vaak zorgwekkende ingrediënten bevatten en dat deze producten onder gewone EU product regelgeving vallen. Dit betekent dat er geen specifieke regels zijn over wat wel of niet in de producten mag zitten maar ook niet wat er wel of niet vermeld moet worden op de doosjes! Vreemd, maar ook schokkend aangezien dit producten zijn die de meeste vrouwen maandelijks gebruiken dichtbij of in één van de meest absorberende delen van hun lichaam.

Een eng idee toch als je het bovenstaande leest? In Nederland worden vrouwen rond hun 30e opgeroepen voor een uitstrijkje. Maar het gebruik van tampons en maandverband en wat daar allemaal in zit, daar is eigenlijk maar heel weinig over bekend. Daarom vind ik het echt belangrijk om deze producten voor jullie te reviewen zodat de bekendheid hiermee ook groter wordt!

Wat zit er in de producten van Yoni?

De tampons, maandverband en inlegkruisjes van Yoni zijn gemaakt van biologisch katoen en dus gezonder en milieuvriendelijker dan hun synthetische tegenhangers. Onze producten bevatten geen plastics of andere synthetische stoffen, geen chloor en geen sporen van pesticiden. Daarnaast zijn onze producten biologisch afbreekbaar en daardoor beter voor het milieu. Wij willen dat elke vrouw kan kiezen voor gezondere en milieuvriendelijkere producten.

Zoals je hierboven leest, zijn de producten gemaakt van biologisch katoen en verder niets! Ik was heel benieuwd of het qua gebruik hetzelfde of beter zou zijn dan de reguliere producten van andere merken. Overigens gebruikte ik vaak het eigen merk van Hoogvliet. Ik merkte namelijk dat hoewel de tampons in een ander doosje zaten, de tampons heel erg (eigenlijk identiek) waren aan de o.b. tampons. Maar goed, ik was nogal in shock door het verhaal over de chemicaliën en aangezien je zoiets inbrengt, wordt het veel sneller opgenomen in je lichaam. Tijd voor mijn mening!

Yoni

Yoni

Yoni

Maandverband
Het maandverband is verpakt in bioplastic. Ook het stripje aan de achterkant van het maandverband is gemaakt van bioplastic. Beiden verkregen uit maïszetmeel. Het maandverband en bioplastic is biologisch afbreekbaar. Op de site staat dat je het zelfs op je composthoop kunt gooien!

De druppels op de verpakking geven aan welke mate van absorptie je wilt. Beide maten (medium en heavy) maandverband bevatten vleugels. Ik vind dit altijd erg prettig omdat het dan goed op zijn plek blijft. Niets erger dan lekken op je matras tijdens je slaap…
In de toekomst wil Yoni maandverband maken zonder individuele verpakking. Nog beter voor het milieu!

Wat vind ik ervan?
Ik heb beide maten maandverband tijdens de nachten gebruikt. Ik vind ze allebei heel zacht aanvoelen. Ook voelt het totaal niet zweterig aan, wat ik bij andere merken maandverband weleens had. Het belangrijkste is ook nog dat het goed op zijn plek bleef zitten en dat het matras schoon is gebleven. Zelf vind ik de “heavy” maat het fijnst omdat deze qua vorm wat langer is. Dit geeft mij altijd wat extra zekerheid.

Yoni

Yoni

Yoni5

Tampons
Ik testte twee maten tampons, light en medium. De tampon zelf is gemaakt van biologisch katoen. De wikkel is helaas van gewoon plastic. Het is Yoni nog niet gelukt een wikkel te maken van bioplastic. Zij hopen dit in de toekomst wel te kunnen doen. De tampons zijn er overigens in drie maten.

Wat vind ik ervan?
Beide maten tampons zijn prettig in gebruik. Ze werken niet anders dan tampons van reguliere merken. Ik lekte niet door dus dat is heel fijn! Omdat je tampons natuurlijk inbrengt, vind ik het echt prettig dat er geen chemicaliën en dergelijke in zitten.

Yoni

Yoni

Inlegkruisjes
Ook de inlegkruisjes zijn gemaakt van biologisch katoen. Ze zijn per stuk verpakt in bioplastic. In de toekomst wil Yoni ook hier minder verpakkingsmateriaal gebruiken.

Wat vind ik ervan?
Ja, ook de inlegkruisjes zijn heel fijn in gebruik. Ik gebruik deze voor de laatste dagen van mijn menstruatie en dat werkt prima! Geen zweterig gevoel en het blijft ook netjes op zijn plek in het ondergoed.

Yoni

Conclusie:
Ik kan de producten van Yoni echt aanraden! Ze zijn gewoon fijn in gebruik. Geen zweterig gevoel meer en geen gekke chemicaliën in de producten. De producten bevatten overigens het keurmerk SOIL Association en het biologisch katoen is gecertificeerd door de Global Organic Textile Standard (GOTS).

Ik kocht de Yoni producten bij de Etos:

 • Maandverband (medium): 3,99
 • Maandverband (heavy): 4,10
 • Tampons 16 stuks (light): 3,99
 • Tampons 16 stuks (medium): 4,10
 • Tampons 16 stuks (heavy): 4,20
 • Inlegkruisjes 24 stuks: 3,99

Op de site van Yoni kun je meer lezen over hun filosofie en missie. En het is mogelijk de producten via hun webshop te bestellen. Zij verzenden gratis vanaf 6 producten!

Ken jij Yoni? En zou jij de producten van Yoni willen gebruiken?

Ps. Doe je al mee met de WINACTIE om twee tandenborstels van Humble brush te kunnen winnen?

Be happy, be healthy,
Eva

24 Comments
 • Esther

  Beantwoorden

  Ben benieuwd waar ik dan op reageer….ik had een ander biologisch, katoenen maandverband/tampons, nu yoni gekocht, maar ik kan geen tampon meer inbrengen en het maandverband voelt broeierig. Binnen 2 dagen flinke klachten! Gauw weer het vertrouwde merk gekocht en de klachten nemen langzaam af. Misschien is e.e.a. het gevolg van een antibioticakuur, maar ik weet niet of ik het nog een keer durf uit te proberen….

  • Eva

   Hoi Esther, Wat vervelend dat je een reactie op Yoni hebt gehad. Ik ben natuurlijk geen dokter dus ik weet niet wat de reactie heeft veroorzaakt. Het is gemaakt van biologisch katoen dus dat zou de irritatie niet moeten veroorzaken. Maar nogmaals als je last blijft houden. Een bezoek aan de dokter kan geen kwaad. Heel veel sterkte!! Liefs!

 • Anne

  Beantwoorden

  Ik wil ook 100% puur katoenen inlegkruisjes aanschaffen. Al die chemische troep in de meeste intieme verzorgingsproducten en de kwalijke gevolgen bij het (langdurig) gebruik: je moet er toch niet aan denken! Ik leef wat dat betreft liever care-free!

 • Erica

  Beantwoorden

  Wel eens gedacht aan wasbare katoenen inlegkruisjes? Bevallen mij prima en zijn eventueel ook makkelijk zelf te maken.

 • Alma

  Beantwoorden

  Hoi Eva, ik heb de Yoni inlegkruisjes getest en vind ze stukken beter dan die van bijv. Natracare die bij Ekoplaza te koop zijn. Dussss, bedankt voor de tip! Het leuke is dat ik ze “gewoon” bij de Etos kon vinden…

 • Marieke

  Beantwoorden

  Ik gebruik zelf ook alleen nog maar Yoni, ben er erg tevreden over! Ik heb hetzelfde meegemaakt als Mariah (een van de oprichtsters van Yoni), sindsdien ben ik veel bewuster van alles wat ik eet, op mijn lichaam smeer, en gebruik. ik gebruik steeds minder synthetische/chemische producten.

 • Sandra

  Beantwoorden

  Ik ben zo blij dat ik je review tegenkwam! Ik kwam namelijk een paar weken geleden er achter dat al die zooi in tampons en maandverband zit en toen wilde ik graag kijken naar een alternatief. In de tussentijd vergeten, maar word ik er weer aan herinnerd door jou! Ik ga langs de Etos om ze te kopen, want alles beter dan die andere troep. :)
  Thanks voor de fijne review!

  • Eva

   Dank je wel voor jouw reactie Sandra! Ik ben blij dat de review heeft geholpen! Liefs, Eva

 • Sheela

  Beantwoorden

  Wat een goed artikel. Ik heb daar helemaal nooit bij stil gestaan. Voor de volgende keer ga ik deze artikelen zeker eens opzoeken bij Etos!

  • Eva

   Dank je wel Sheela! Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

 • Monica

  Beantwoorden

  Wat goed dat je dit getest hebt. Is een keer wat anders maar toch erg belangrijk voor de dames. Ik heb gelukkig allebei niet meer nodig maar ik kan mij voorstellen dat het erg fijn is dat dit een product is zonder al die synthetische rommel.

 • Saskia

  Beantwoorden

  Ja, ik gebruik de tampons :) Toen ik eens ergens las over al die chemicaliën en zo wilde ik ook liever het zekere voor het onzekere nemen. Ik zit wel altijd te prutsen met het plasticje verwijderen van deze tampons, dat gaat bij ob een stuk gemakkelijker.

 • Marike

  Beantwoorden

  Eva, wat weer een mooie en duidelijke blog! Het leest heel fijn en je foto’s zijn heel mooi! Ik heb deze producten nog niet gebruikt omdat ik een half jaar geleden overgestapt ben op de menstruatiecup en ik wil niet anders meer. Die bevalt echt supergoed!
  Ga zo door met je informatie en je blogs!
  Marike

  • Eva

   Oh ja de cup. Hmm ik ben nog een beetje huiverig. Misschien moet ik het ook eens proberen…Dank je wel voor jouw complimenten! Heel lief! XX

 • Galina

  Beantwoorden

  Deze heb ik als back-up in mijn tas voor als het ‘feestje’ begint en ik mijn cup niet bij me heb. Wat een fijne review, lekker uitgebreid, hou ik van :)

  • Eva

   Dank je wel Galina! Leuk om te lezen dat je de review fijn vindt!

 • Manja

  Beantwoorden

  Ja echt super dat ze nu verkrijgbaar zijn bij de Etos. Ik had er al over gelezen maar wist nog niet dat ze er inmiddels zijn. Voorheen moest ik altijd naar de Ecoplaza want juist door de endometriose wilde ik echt geen ‘gewoon’ maandverband meer gebruiken. Tampons waren al een beetje een no go geworden maar dat kwam vooral dus door de endometriose :-(. Erg blij dat Yoni nu gewoon in de winkel verkrijgbaar is!

  • Eva

   Oh Manja dan is het voor jou helemaal fijn dat ze gewoon makkelijk verkrijgbaar zijn! Liefs!

 • jeapiebel

  Beantwoorden

  Ik gebruik zelf zo min mogelijk tampons ook door de angst, maar maandverband kan ik niet voorkomen. Ik wist niet een dat zoiets bestaat, wat eigenlijk logisch klinkt. Ik probeer wel zo veel mogelijk cotton onderbroek te dragen .

  • Eva

   Nou ik zou zeggen, probeer het eens! Ik kan het je aanraden :-)

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Ai ai ai…zijn we dan nergens meer veilig? Schokkend.

  Ik ga dit merk proberen. Bedankt voor je duidelijke review!

 • Dina

  Beantwoorden

  Dit gebruikte ik ook. Eerst, want nu heb ik het even niet nodig (ook wel fijn trouwens). :P

 • Eva

  Beantwoorden

  Hoi Marieke, dank je wel voor jouw reactie. Ik was er ook van geschrokken vandaar dat ik het zo belangrijk vind om dit aan de orde te stellen! Liefs!

 • Marieke

  Beantwoorden

  Ik schrik er eigenlijk van dat zelfs daar troep in zit! Ga ze ook uitproberen als ik weer moet halen, ben erg benieuwd!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.