Zelf pindasaus maken | Recept

9 Comments
satésaus

Pindasaus! Als er iemand dol is op pindasaus dan is het mijn lief Dennis. Hij was nogal een slechte eter en at bij ongeveer alles pindasaus. Gelukkig lust hij tegenwoordig (bijna) alles. Maar nog steeds kan hij erg gelukkig worden van een lekkere pindasaus. Speciaal voor hem heb ik dit recept bedacht!

pindasaus

We kochten vaak nog zo’n kant en klaar plastic bakje met pindasaus. Onzin natuurlijk want pindasaus kun je heel makkelijk zelf maken. Mijn moeder maakte het vaak in grote porties voor de zaak (mijn ouders hadden vroeger een restaurant). Met tips van haar en eigen fantasie heb ik deze pindasaus bedacht.

Kom, laten we het recept bekijken!

Wat heb je nodig?

 • 6 eetlepels pindakaas
 • 10 takjes koriander
 • 2 Spaanse pepers (zaadlijsten verwijderd)
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel tamari (sojasaus)
 • 1 eetlepel ketjap manis
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • stukje gember van 2cm
 • sap van 1 limoen
 • keukenmachine/staafmixer

Hoe maak je het?

Mix alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een lobbige saus. Eventueel kun je wat water toevoegen als je de saus te dik vindt. Voeg dan naar smaak wat extra tamari of ketjap manis toe als je de smaak wat flauw vindt.

Dit is het. Zelfgemaakte verse pindasaus!

pindasaus

Uitleg en tips

Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten volgens de principes van natuurvoeding. Wil je meer weten over natuurvoeding, klik dan hier. Verder gebruik ik pindakaas die “slechts” bestaat uit vermalen pinda’s. Ook gebruik ik kokosbloesemsuiker, een ongeraffineerd zoetmiddel. Ik gebruik liever ongeraffineerde zoetmiddelen maar mocht je dit niet in huis hebben dan kun je ook gewone suiker gebruiken. Pas dan het recept iets aan en begin met een eetlepel suiker. Kokosbloesemsuiker is namelijk veel minder zoet.

pindasaus

Met dit recept maak je ongeveer 200 ml saus, iets meer dan een standaard bakje wat je in de supermarkt koopt. Ik bewaar de verse pindasaus in een glazen pot. Het is zo’n vijf dagen tot een week houdbaar. Maar eerlijk gezegd gaat het bij ons wel eerder op.

De saus kun je zowel warm als koud eten. Ik warm het soms op in een pannetje en voeg een scheutje water toe. Als dip bij worteltjes is de saus ook heerlijk!

Verder heb ik er laatst een saladedressing van gemaakt door het een beetje te verdunnen met water. Eventueel met olie kan ook. En voeg ook hier naar smaak wat extra tamari of ketjap manis toe.

Ik hoop dat ik jou enthousiast heb gemaakt om deze saus eens te maken!

 

Wat vind je dit recept? En maak jij weleens pindasaus?

 

Be happy, be healthy,
Eva

 
9 Comments
 • Lesley

  Beantwoorden

  Dit ziet er goed uit. En wat een prachtig gestylde foto’s weer. Wij eten bijna nooit satesaus, misschien 1x per jaar. En dan uit een kant en klaar bakje, eigenlijk veel te zout. Terwijl ik de saus op zich juist wel lekker vind. Niet over nagedacht dat het ook zelf te maken is. Dit recept gaan we dus gebruiken!

  • Eva

   Ah dank je wel Lesley! Ik ben heel benieuwd wat je van het recept vindt! XX

 • Anna Gerrie

  Beantwoorden

  Prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik wist niet dat het zo eenvoudig was om pindasaus te maken, nu wil ik het zeker eens proberen te maken.

  • Eva

   Wat lief! Dank je wel :-)! Laat je het weten wat je ervan vindt? X!

 • Lieke

  Beantwoorden

  Dit recept ga ik zeker maken, als echte Indo is het kopen van pindasaus n dikke no ;) deze variant lijkt me lekker voor bij n bbq en inderdaad om te dippen. Bedankt voor de inspiratie!

 • Manon

  Beantwoorden

  Ik ga dit eens opslaan. Ik eet niet vaak pindasaus, want ik heb daar een lichte allergie voor, als ik net teveel eet ja dan weet je het wel ‘kan ik naar de pot rennen met ontzettende steken in mijn buik’ dussssss ik denk dat de pindasaus heerlijker is dan deze informatie hahahahahaha

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Dit klinkt ontzettend goed en het ziet er ook heel lekker uit. Ik had nooit gedacht dat er koriander in zou moeten, ik houd van koriander!!

 • Tamara TS

  Beantwoorden

  Ah dat klinkt lekker! Mijn man is ook zo’n liefhebber. Bloemkool met pindasaus, anders geen bloemkool.
  Uit een potje lusten we het allebei niet. Mijn recept is:
  4 volle lepels pindakaas,
  Water,
  Ketjap,
  Knoflook,
  Gesnipperd uitje,
  Ketjap,
  Gember,
  Santen,
  Citroensap,
  Sambal oelek,
  Bruine suiker.

  Zo makkelijk te maken dat ik eigenlijk niet snap dat mensen het in potjes kopen. ?

 • Mariëlle

  Beantwoorden

  Wat handig, dit ga ik zeker onthouden! :)

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.