Handige tips om te eten volgens natuurvoeding

6 Comments

Hebben jullie mijn vorige artikelen al weleens gelezen over natuurvoeding? Ik kan mij best voorstellen dat je toen dacht, jaaa daaag! Leuk al die principes maar daar heb ik echt geen tijd voor! Dat had ik namelijk ook toen ik net begon met de opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Natuurlijk, ik had mij wel een beetje ingelezen over natuurvoeding en wat dat allemaal in zou houden maar dat het zoveel facetten zou raken. Nee, dat had ik vooraf niet bedacht!

Natuurvoeding

Het heeft mij maanden gekost om te wennen aan alle principes en deze ook daadwerkelijk toe te passen. Want zeg nou eerlijk, heb jij zin om elke week te bedenken wat je gaat eten, zoveel mogelijk verpakkingsvrij te eten, nadenken over je wat allemaal in de prullenbak gooit of hoe je je maaltijd samenstelt? En ook geen magnetron gebruiken? En dat allemaal in één keer?

En daarom geef ik je vandaag drie tips! Ze zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen (ook ik was sceptisch!) en daarom kan ik echt zeggen dat het (voor mij) werkt. Maar ik denk dat het jou ook kan helpen!

RELAX!
Je hoeft niet alle principes in één keer allemaal toe te passen! Het belangrijkste is namelijk de weg er naar toe. Ik kan nog zoveel vertellen over hoe fijn het is om zonder pakjes en zakjes te koken, over dat ik mij fitter voel, geen gekke pieken en dalen heb qua energie, geen eetbuien meer heb maar zolang je het zelf niet ervaart neemt het gemak je de overhand. Ook ik heb jarenlang Knorr/ Honig pakketten gegeten hoor! Ik ben echt niet in een dag overgestapt naar natuurvoeding. Als je namelijk ervaart dat je je steeds beter voelt, dan is het ook makkelijker om bepaalde principes van natuurvoeding verder toe te passen in je dagelijks patroon.

Tips4

STAP VOOR STAP
Ok, we hoeven dus niet alles toe te passen in één keer. Maar hoe pak je het dan aan? Begin gewoon met één dag in de week te koken zonder pakjes en zakjes. Zo simpel is het. Nou gebruikte ik niet elke dag zakjes en pakjes dus ik heb dat gewoon langzaamaan uitgebreid naar alle dagen in de week. Toen dat lukte, ben ik gaan nadenken over welke producten ik door een biologisch, biologisch-dynamisch product kan vervangen. En daarna kun je bijvoorbeeld nadenken over de wijze hoe je je maaltijd samenstelt (bijvoorbeeld aan de hand van de Voedingspiramide) of eten volgens de groente- en fruitkalender.

PLAN JE MAALTIJD
Dit is een lastige, ik weet het! Toen ik nog geen kinderen had, aten Dennis en ik elke dag rond half acht. We kwamen thuis van werk en bedachten toen pas wat we gingen eten. Vaak gingen we dan snel een boodschapje doen en daarna koken. Maar als je eenmaal kindjes hebt dan moet je wel plannen. Je kan dan moeilijk pas om half acht met je maaltijd aan komen zetten als ze dan eigenlijk al naar bed gaan :-). Ik moet nu dus wel plannen omdat het gewoon gemakkelijker is om te koken als alles in huis is zodat ik op tijd (rond zes, lekker Hollands!) kan gaan beginnen.

Natuurvoeding

En ook hier voor geldt, dat je dit stap voor stap doet. Stel je bent absoluut geen planner maar je wilt wel beginnen met gezond eten. Plan dan voor een dag in de week een gezonde maaltijd in. Verzin een recept (of kijk op internet!) en maak van tevoren een lijstje met ingrediënten. Dit doe je dan voor een dag. Gaat dit goed en voel je je er goed bij? Breid het dan uit naar twee of drie dagen. Ook dit is namelijk een kwestie van ervaring en gewenning. Als je je bedenkt dat je nu gezond wilt eten en je moet voor zeven dagen een heel maaltijdplan hebben dan krijg je het waarschijnlijk heel benauwd (als je dit niet gewend bent). Plan daarom maar een dag en breid het langzaam uit. Kiezen vanuit je eigen ervaring is namelijk veel makkelijker dan wanneer je het te groots aanpakt en bij de gedachte alleen al de moed in je schoenen zakt.

Tips5

En eet ik nu altijd, zeven dagen in de week volgens alle principes van natuurvoeding? Het antwoord is… NEE! Dat lukt mij niet en bovendien wil ik dat ook niet. Ik heb namelijk zelf ervaren dat als je te streng gaat doen, je elke stap die je niet doet, ervaart als een mislukking. En dat kan naar mijn idee nooit de bedoeling zijn van natuurvoeding. Daarom eten we ongeveer een keer per week ongezond. Een patatje of iets dergelijks. Een goede regel om aan te houden, is de 80/20 regel. Hij is vast wel bekend maar het werkt gewoon! Als je voor 80 procent gezond eet, kun je echt voor 20 procent iets minder gezond eten. En dat geldt ook voor tussendoortjes. Meestal eet ik een koekje of een stukje chocolade. Ik probeer wel een healthy variant te kiezen, biokoekjes, zelfgebakken koekjes (heb je mijn recept voor speltkoekjes al eens geprobeerd?) of raw chocolate. Lukt dat niet? Ook prima, dan neem ik ook weleens een “gewoon” koekje.

Zo dit waren ze dan! Mijn tips om aan de slag te gaan met natuurvoeding:

 • Relax!
 • Stap voor stap
 • Plan je maaltijd

Ik wens je heel veel succes! Wil je mijn artikelen over de principes van natuurvoeding (nog) eens lezen? Klik dan hier, deel 1, deel 2, deel 3.

 

Heb je al ervaring met natuurvoeding? En wat vind je van deze tips? Of heb je soms vragen? Laat het mij weten in de comments hieronder!

 

Be happy, be healthy,
Eva

6 Comments
 • Nesrin

  Beantwoorden

  Stap voor stap is zeker een goede tip. Helaas ben ik slecht in plannen. Wel probeer is zoveel mogelijk dingen in balans te houden voor mij en mijn gezin. Standaard boodschappen doen bij een biologische winkel doe ik niet maar als ik soep maak dan komt het niet meer uit een pakje ;-)

  • Eva

   Balans houden is al een hele goede stap, Nesrin!! XX

 • Saskia

  Beantwoorden

  Erg leuk dat je hierover schrijft. Het heeft zeker mijn interesse maar ik vind het vaak nog best lastig. Ik probeer met name een soort van balans toe te passen. Mijn schoonouders hebben een winkel in natuurvoeding en dat maakt het voor ons wel weer makkelijker om bepaalde voedingsmiddelen toe te passen.

  • Eva

   Oh ik ben een klein beetje jaloers dat jij schoonouders hebt met een winkel in natuurvoeding :-). Dat lijkt mij echt ideaal!

 • Galina

  Beantwoorden

  Helemaal eens hiermee, niet te veel hooi op je vork nemen want dan gaat het je tegenstaan. En een keertje ongezond mag inderdaad gewoon. Zelf beperk ik dat tot feestjes en dergelijke, zodat ik daar niet ‘lastig’ hoef te doen. En gezond koken werkte bij mij trouwens ook een beetje verslavend. Ik vond (en vind) het zó leuk om ‘from scratch’ een gerecht op tafel te toveren!

  • Eva

   Heel herkenbaar Galina! Heerlijk he als iets op tafel op komt met gewoon de dingen die je al in huis had of van wat “restjes” groenten in de koelkast.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.