Januari DETOX: afbouwen…

9 Comments
Januari detox

Januari DETOX!
Vorige week vertelde ik dat het ECHT nodig is om mijn lichaam te ontdoen van alle afvalstoffen die zich de afgelopen maand hebben opgehoopt. Hartstikke leuk die feestdagen en alle lekkere dingen die erbij horen maar inmiddels merkte ik aan mezelf dat ik steeds vermoeider werd, walletjes kreeg onder mijn ogen, mijn huid die er slechter uit begon te zien (zeg maar pukkels) en her en der eczeem plekken. Zelfs als opgeleid natuurvoedingsadviseur heb ik mij laten verleiden om (veel) koekjes en ijs (en nog meer ongezonde dingen) te eten in december. Meestal houd ik de 80/20 regel aan maar nu was het eerder 60/40 als ik heel eerlijk ben. En daar komt nog eens bij dat ik niet goed tegen zuivel, smaakversterkers en kleurstoffen kan. Eind december werd ik zelfs wakker met hoofdpijn. Niet van de drank maar gewoon omdat ik teveel troep heb gegeten! Het wordt dus echt tijd om mijn lichaam een handje te helpen.

Reinigen en ontgiften
In de natuurvoeding wordt het reinigen en ontgiften zo veel mogelijk ondersteund door middel van voeding. Door juiste voeding in te nemen kun je je reiningsorganen ondersteunen. Het lichaam is prima in staat om zelf te reinigen. Reinigen gebeurt namelijk door bijvoorbeeld te plassen, te menstrueren, door ontlasting en door gewoonweg te ademen. Er zijn zes organen die deze processen ondersteunen namelijk de lever, nieren, darmen, huid, longen en slijmvliezen (is eigenlijk geen reinigingsorgaan). Door de juiste voeding te nemen kun je deze uitscheidingsorganen helpen om de afvalstoffen zo goed mogelijk af te voeren.

Januari DETOX

Vasten
Er is ook nog een andere manier om te reinigen en te ontgiften en dat is door middel van vasten. Bij vasten eet je niet of nauwelijks. Je kunt het vergelijken met een harde “reset” van het lichaam. Je hebt verschillende manieren van vasten zoals een sapvastkuur of door middel van een detoxpakket. Ik heb zelf zo’n harde “reset” nog nooit toegepast. In de eerste plaats omdat ik heel erg van eten houd. Het idee dat ik de hele dag alleen maar sapjes mag drinken, daar word ik niet blij van. Ik heb weleens mild gevast volgens het zuur-baseprincipe. Dit was een opdracht tijdens mijn opleiding en ik werd er letterlijk zuur van! De hele tijd dacht ik “oh ik mag dit niet eten en dat ook al niet”…En hoe meer ik eraan dacht, hoe groter de behoefte werd.

Dus voorlopig doe ik het op deze wijze en misschien dat ik mij er in de toekomst eens aan waag…

Wat ga ik doen?
In een periode van drie weken ga ik mijn lichaam extra ondersteunen in het reinigen en ontgiften. Door middel van gezonde voeding en wat extra hulpmiddelen zoals een heetwaterkuur. Ik laat zoveel mogelijk de belastende voedingsmiddelen weg. Overigens kunnen belastende voedingsmiddelen heel persoonlijk zijn, zoals in mijn geval zuivel. Maar over het algemeen geldt dat suiker, fructose, witmeelproducten, witte rijst, synthetische zoetstoffen, niet natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen, smaakversterkers, conserveringsmiddelen, cafeïne, theïne, cacao en drankjes met koolzuur belastend zijn.

Januari DETOX ziet er voor week 1 als volgt uit:

1. het afbouwen van alle belastende voedingsmiddelen zoals hierboven genoemd en eventueel vervangen:

 • koffie en zwarte (of groene) thee of andere dranken en vervangen door (heet) water en kruidenthee. Minimale vochtiname is het aantal grammen in lichaamsgewicht x 3/ 100. Als voorbeeld: 60 kilo x3= 180/100=1,8 liter per dag. Brandnetelthee heeft een stimulerende werking op de lever dus daar drink ik twee kopjes van per dag.
 • geraffineerde zoetmiddelen (witte kristalsuiker zoals in koekjes e.d.) vermijden en eventueel vervangen door maximaal 25 gram ongeraffineerde zoetmiddelen. Denk hier bijvoorbeeld aan (biologische) honing of wat gedroogd fruit.
 • zo min mogelijk zuivelproducten. Ik doe dit omdat mijn lichaam een bepaald enzym niet (meer) aanmaakt waardoor ik melksuiker en melkeiwitten heel slecht afbreek. Dit vormt voor mij een extra belasting voor de lever. Zoals ik al zei kan het weglaten van een bepaald voedingsmiddel persoonsafhankelijk zijn. Zuivel (biologisch) op zichzelf hoeft niet slecht te zijn mits het met mate wordt gebruikt.

2. Tussen de 300-500 gram groente eten volgens de groentekalender. In mijn vorige artikel heb ik een handig lijstje geplaatst voor de maand januari (klik hier voor het artikel). En zo afwisselend mogelijk zodat je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

3. Bewegen! Voor mij betekent dat toch in de pauze (tijdens mijn werk) naar buiten voor een flinke wandeling. Ook al is het koud en is er veel wind. En mijn wekelijkse yogasessie. Doe hier vooral waar je plezier uithaalt!

4. Slapen! Ga in de afbouwfase op tijd naar bed. Om de processen zo goed mogelijk te ondersteunen is je lichaam gebaat bij voldoende slaap. Probeer ‘s avonds een uur voordat je naar bed gaat geen tv meer te kijken. Ook niet op je mobiel staren :-). Vanuit rust is het makkelijker om bewust te kiezen voor een verandering in je eetpatroon (koekjes laten staan en dergelijke… ;-)).

Januari Detox

Inmiddels ben ik twee dagen bezig met afbouwen. Koffie (espresso! mmm…) kan ik steeds beter laten staan. Vandaag mag ik er nog een van mezelf maar morgen ga ik over op water en kruidenthee. Mijn yogasessie heb ik gevolgd. Oei, wat was het zwaar. De feestdagen hebben er echt ingehakt. Ik was wel weer heerlijk ontspannen! Verder probeer ik de tussendoortjes (een koekje of stukje chocolade) te vervangen door extra groente overdag. Dit vind ik nog best lastig. Ja, suiker is echt verslavend!

Dit was het eerste artikel voor Januari DETOX. Dit wordt zeker vervolgd!

Doe je ook mee met de Januari DETOX? Of heb je een andere manier gevonden om je lijf te ontgiften? Laat het mij weten in de comments. Ik ben benieuwd!

P.s. Doe je al mee met de WINACTIE om twee tandenborstels van Humble Brush te kunnen winnen?

Be happy, be healthy,
Eva

9 Comments
 • makeuptutorial.nl

  Beantwoorden

  Wauw ik vind het heel knap van je, heel veel succes Eva!

  xoxo Zoë Rachella

 • Bas

  Beantwoorden

  Wow wat een heftige veranderingen zeg! Supergoed van je, ik doe het je zeker niet na! Heel veel succes! :)

  • Eva

   Dank je wel Bas!

 • Saskia

  Beantwoorden

  Wauw ik vind het echt heel knap en doe het je zeker niet na. Alleen het idee al dat ik geen koffie zou mogen. Ik probeer wel suikers te vermijden en geen snoep en dergelijke, voor mij werkt dit voorlopig prima. Heel erg veel succes, echt top!

  • Eva

   Dank je wel Saskia! Eh ja, koffie vermijden dat vind ik nog best lastig….

 • Nesrin

  Beantwoorden

  Yeah!!! Wat goed Eva.Toen ik vorig jaar voor het eerst een detox deed dacht ik koffie heel erg te missen maar dit viel echt mee en tijdens mijn tweede detox, weer geen koffie, heb ik er helemaal geen moeite gehad. Enfin.
  Ik wens je veel succes, ik vind het ontzettend knap en kijk uit naar jouw verhalen hierover.-

  • Eva

   Hmmm ik heb nog best moeite om mijn dagelijkse espresso te laten staan… Wordt vervolgd ;-) XX!

 • Galina

  Beantwoorden

  Yay you! Zet hem op! Mijn tip is om ook lekker goed voor je grootste orgaan, je huid, te zorgen. Dat doe je natuurlijk al van binnenuit, maar een zuiverend kleimaskertje doet je huid ook goed :)

  • Eva

   Dank je wel voor de tip! Ik ga er zeker mee aan de slag :-)

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.