Vandaag deel 2 van mijn uitleg over natuurvoeding. In mijn vorige artikel konden jullie al lezen dat er vier belangrijke principes zijn namelijk vers, puur, eerlijk en biologisch (biologisch-dynamisch). Op basis hiervan maak ik al mijn keuzes om een bepaald product direct te eten of ermee te koken. Maar er zijn nog een aantal principes die ik graag aan jullie wil toelichten!
Gebruik van vis en vlees
Binnen de natuurvoeding wordt aangeraden om maximaal twee tot drie keer per week vis en/ of vlees te eten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is natuurvoeding geen vegetarische of veganistische levenstijl. Wel is de hoeveelheid vis en vlees een stuk minder dan de Westerse maatstaven. Waarom is er eigenlijk een beperking? Ten eerste is de productie van vlees behoorlijk belastend voor het milieu. De productie van het veevoer kost bijvoorbeeld veel energie, water en grondstoffen. Ook het houden van de dieren neemt ruimte in beslag. Aan de ene kant is het dus milieubelastend en aan de andere kant is het ook niet nodig dat we zoveel vlees eten. De dierlijke eiwitten die we uit onze voeding halen is echt voldoende als je “maar” twee tot drie keer per week vis en/ of vlees eet. De beperking houdt trouwens in dat je niet alleen het stukje vis of vlees beperkt bij de avondmaaltijd maar ook bijvoorbeeld het broodbeleg. Jullie vragen je vast af hoeveel je dan wel mag eten? Daar voor kun je het beste de hoeveelheden van de Voedingspiramide aanhouden. Dit is ongeveer (maximaal) 375 gram per week, afhankelijk van hoeveel beweging je krijgt. De Voedingspiramide is overigens een andere benadering van de hoeveelheden die je dagelijks tot je neemt dan hoe bijvoorbeeld het Voedingscentrum advies geeft over de dagelijkse hoeveelheden.
Milieu-aspecten
Verpakkingsmaterialen… Is het je weleens opgevallen hoeveel plastic en ander verpakkingsmateriaal je op een dag in de prullenbak gooit zoals de verpakking van rijst hierboven? Zo zit er vaak om een komkommer ook een stuk plastic. Waarom eigenlijk? Ik weet het niet. Al het afval moet uiteindelijk ook worden verwerkt, dat is milieubelastend. Daarnaast komt er ook een hoop afval in de natuur terecht. Met als gevolg dat veel dieren sterven door het eten van plastic. Overigens is er in Utrecht een verpakkingsvrije winkel geopend, Bag&Buy. Een goed initiatief!
Naast het verpakkingsmateriaal is ook het terugdringen van voedselverspilling van belang. Dat betekent, zo weinig mogelijk voedsel weggooien en alleen dat gebruiken wat nodig is. Restjes die bijvoorbeeld overblijven, kunnen misschien ook nog in een maaltijdsoep? Ik neem zelf vaak de restjes van het avondeten mee als lunch naar mijn werk.
En paprika’s in plastic…
Sociaal-economische aspecten
Dit hangt samen met de productie en consumptie van het voedsel. Het gebruik van quinoa is momenteel helemaal hip. Voor sommigen zelfs een superfood. Maar er kleven sociaal-economische aspecten aan. Aan de ene kant is het goed dat de productie van quinoa behoorlijk is gestegen de afgelopen jaren. Dit betekent dat de boeren in Zuid-Amerika er wellicht beter van worden. Maar door de hoge vraag in het Westen betekent dit ook dat het voor de gewone bevolking in Zuid-Amerika duurder wordt. Nu ben ik zelf niet per se een tegenstander van quinoa. Ook ik eet het weleens. Maar wellicht is goed om na te denken waarom je het eet en hoe vaak? Want van de Hollandse bodem zijn er genoeg “superfoods” te vinden!
Hopelijk duizelt het jullie nog niet na alle principes van natuurvoeding :-)?
In deel 3 ga ik verder in op de overige principes van natuurvoeding.
Wat vind jij van deze principes? Of heb je er vragen over? Laat het mij weten in de comments hieronder!
Be happy, be healthy,
Eva
5 Comments
hannah
Leuk om te lezen over natuurvoeding! Ik vraag me wel af waarom je niet kiest voor een veganistische levensstijl (zonder je er strikt aan te houden) :)
Eva
Goede vraag! Om heel eerlijk te zijn? Ik hou van roomboter, een stukje vlees maar ook eieren. Dus nee, een veganistische lifestyle past op dit moment niet bij mij. Ik heb wel diverse voedingssystemen uitgeprobeerd voor mijn opleiding. Natuurvoeding is juist iets wat niets uitsluit maar wel kijkt naar wat bij je lijf past. En daarom kies ik voor natuurvoeding!
katrien
Ik vind het ook schandalig dat veel bio producten nog in plastiek verpakt zitten en vaak nog eens meer dan een ‘gewoon’ product. Dat maakt het in mijn ogen slechter voor het milieu dan een gewoon product met minder of gene afval. Ik geloof eigenlijk niet zo fel in biologische producten. Mijn ouders telen sla, niet biologisch. Wel, dat is zeker niet slecht, het is héél fel gecontroleerd wat er mag gebruikt worden en hoeveel. Ik denk dat je er best op let wat het land van herkomst is. Ik hoorde ook van die quinoa die ervoor zorgt dat de mensen daar het zelf niet meer kunnen betalen. dat is toch schrijnend? Er zijn zeker genoeg kwalitatieve producten in ons land of buurlanden! :)
Dina
Mooie quote zeg, die op de laatste foto. Goed en duidelijk verhaal trouwens. Ik vind het zo ontzettend zonde dat de bio groenten in de supermarkt in plastic verpakt moeten worden (wel begrijpelijk, maar jammer), daarom koop ik dat het liefst in de bio winkel, daar worden de meeste producten niet nog eens extra in mega veel plastic verpakt. :D
Eva
Dank je Dina voor jouw reactie! Inderdaad bij een bio winkel worden groenten en fruit veel minder in plastic verpakt. Ik hoop dat de grote supermarkten dat ook gaan doen in de toekomst!
Liefs, Eva