Vandaag deel 3 van mijn uitleg over de verschillende principes van natuurvoeding. Mocht je deel 2 gemist hebben, klik dan hier!
Het laatste principe dat ik hieronder behandel is de samenstelling van de maaltijd. En misschien ook wel het meest kenmerkende aan natuurvoeding. Bij dit principe staat namelijk echt de voeding zelf voorop.
Samenstelling van de maaltijd
Een aantal aspecten is hier van belang. We tellen absoluut geen calorieën. Natuurvoeding is namelijk geen dieet waarbij het draait om afvallen. Dit kan overigens wel een natuurlijk gevolg zijn doordat je anders gaat eten maar het is zeker geen hoofddoel. Wat wel van belang is, is de kwaliteit van het voedsel wat je tot je neemt. Let daarbij zoveel mogelijk op de vier principes, vers, puur, eerlijk en biologisch. Dan kom je al een heel eind!
Ook is smaak heel belangrijk. Om de maaltijd goed te laten smaken kun je gebruik maken van kruiden en specerijen. Je maaltijd krijgt een mooie kleur en geur. Je zintuigen worden geprikkeld waardoor je je ook echt gevoed voelt door je maaltijd. Wanneer smaakt een maaltijd nou echt goed? Dit kan door middel van het gebruik van de vijf smaken namelijk, zoet, zout, zuur, bitter en umami. Wanneer alle vijf smaken in een maaltijd zijn gebruikt, is de smaak rond. Dit wordt overigens veel toegepast in de Aziatische keuken.
Verder wordt het gebruik van een magnetron afgeraden. Ok, nu wordt het voor sommigen misschien wat vaag maar ik ga proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. De warmte van de zon ligt opgeslagen in planten. Die zonnewarmte hebben wij als mens nodig om te kunnen leven. Het wordt ook wel levenskracht genoemd. De levenskracht gaat verloren als het voedsel wordt verwarmd door de magnetron. De magnetron gebruikt namelijk de warmte die in het voedsel zit om het te verhitten. Hierdoor is de levenskracht niet meer voor ons beschikbaar. Dit is overigens een antroposofische visie. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier.
Als laatste worden er geen groepen voedingsmiddelen uitgesloten. Het is juist van belang dat dit individueel wordt toegepast. Er is nu een hele trend gaande om glutenvrij te eten. Maar waarom eigenlijk? Is dat omdat je coeliakie hebt of omdat je denkt dat gluten slecht zijn? Het mijden van bijvoorbeeld brood is daar een voorbeeld van. Brood op zichzelf hoeft niet slecht te zijn maar het zijn vaak de toegevoegde ingrediënten (bijvoorbeeld een broodverbeteraar), het soort graan (denk aan tarwe wat op een niet natuurlijke wijze is gegroeid) en de bereidingswijze (niet lang genoeg gerezen) die ervoor zorgen dat het lichaam er slecht op reageert. Daarom is het altijd van belang om eerst te kijken naar het voedingsmiddel en de reactie van lichaam op individueel niveau.
Zo weet ik uit eigen ervaring dat het eten van veel zuivelproducten niet goed is voor mijn lichaam (ik maak een bepaald enzym niet of onvoldoende aan om melksuiker en -eiwitten goed af te breken). Maar dat betekent uiteraard niet dat melk voor een ander slecht is of dat zuivel überhaupt geweerd moet worden.
Zo, dit was het laatste deel uit de serie. Natuurlijk houdt het hierbij niet op. Ik zal zeker in mijn blog nog verder uitweiden over de andere aspecten van natuurvoeding.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om zo meer te weten te komen over natuurvoeding en de belangrijkste principes hiervan.
Heb je nog vragen? Laat het mij weten in de comments hieronder!
Be happy, be healthy,
Eva
6 Comments
Irma
Wat interessant om te lezen dit! Misschien moet ik ook maar weer eens wat op gaan pakken en erop letten!
Eva
Irma, mocht je nog vragen hebben dan beantwoord ik ze graag!
Lizzy
Super interessant om te lezen! Goed dat geen groepen voedingsmiddelen worden uitgesloten. Anders ben je beperkt en dat is niet fijn!
Eva
Dank je wel Lizzy!
mieke
Superinteressant om te lezen Eva!
Je hebt het over de vijf smaken, wat is umami?
Eva
Hoi Mieke,
Umami vertegenwoordigt de hartige, bouillonachtige smaak. Umami (glutamaat) komt van nature voor in bijvoorbeeld tomaat, champignons en zeewier. Zo’n 100 jaar geleden ontdekten Japanners dat een bepaald soort zeewier deze smaak bevatte die vaak als basis voor een bouillon werd gebruikt. Zij begonnen met een kunstmatige productie van deze smaak. Tegenwoordig wordt die hartige smaak juist in bijvoorbeeld bouillonblokjes, chips, kant en klaar maaltijden kunstmatig toegevoegd in de vorm van E621 (monosodiumglutamaat). Ik hoop dat het zo duidelijk is!
Liefs,
Eva