Natuurvoeding…back to the basics! deel1

2 Comments

Natuurvoeding….wat is dat?

Die vraag krijg ik vaak te horen als ik uitleg dat ik het afgelopen jaar een opleiding tot natuurvoedingsadviseur heb gevolgd. Het was overigens een pittige tijd, zo’n studie naast mijn gezinsleven en baan. Maar het is het allemaal waard geweest. Het was namelijk zo’n leerzame periode!

Ik wil graag aan jullie toelichten wat natuurvoeding precies inhoudt omdat de recepten die ik op mijn blog ga plaatsen zo veel mogelijk zullen voldoen aan de vier principes van natuurvoeding. Die toelichting geef ik dan niet meer bij alle recepten zodat jullie ervan uit kunnen gaan dat ik die principes ook toepas bij het ontwikkelen van mijn recepten.

Natuurvoeding is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze! En daarbij zijn de volgende principes van belang:

Vers
Ik gebruik zoveel mogelijk producten uit het seizoen en uit de regio. Uit het seizoen betekent dat ik naar de groente- en fruitkalender kijk om te bepalen welke groente en welk fruit daadwerkelijk uit het seizoen zijn. Aardbeien in de winter zijn namelijk toch echt minder lekker dan wanneer je ze in de zomer eet! De smaak van een product zegt namelijk wel degelijk iets over de voedingswaarde. Ook houd ik zo veel mogelijk rekening met de regio. Dit betekent dat de weg van “grond naar mond” zo kort mogelijk zou moeten zijn waardoor er ook zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van conserveringstechnieken.

Puur
Ik gebruik zo min mogelijk bewerkte producten. Ik probeer juist te kiezen voor producten zonder toevoegingen. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik roomboter gebruik en volle yoghurt. Producten die zo min mogelijk worden bewerkt, behouden meer hun voedingswaarde. Hierdoor geef je het lichaam de kans de goede voedingsstoffen op te nemen. Bij veelal bewerkte producten is het zodanig onherkenbaar voor het lichaam dat het je lichaam veel meer energie kost om dit te verwerken, in plaats van dat voeding je meer energie zou moeten geven!

Eerlijk
Ik gebruik zoveel mogelijk producten die eerlijk zijn voor de aarde, plant, dier en mens. Denk bijvoorbeeld aan fairtrade. Waar boeren een eerlijke kans krijgen om hun producten te verkopen. Maar denk ook aan de dieren die (ondanks dat we ze eten) met respect worden behandeld en geen groeihormonen of preventief antibiotica hebben gekregen.

Biologisch of biologisch-dynamische producten
Ik kies voor producten die een biologische of biologisch-dynamische oorsprong hebben. Deze producten zijn bijvoorbeeld herkenbaar aan het EKO of Demeter keurmerk.

 

Het filmpje hieronder geeft goed weer waar we op dit moment staan qua voedselproductie en hoe het eigenlijk weer zou moeten zijn:

 

In deel 2 ga ik verder in wat natuurvoeding nog meer betekent (zodra dat artikel online gaat, plaats ik hier een link).
Ik hoop dat het voor jullie duidelijk is wat de vier principes van natuurvoeding zijn en wellicht geeft het jullie stof tot nadenken bij een volgend bezoek aan de supermarkt…

Heb je een vraag of een opmerking over natuurvoeding? Laat het mij weten in de comments!

Be happy, be healthy,
Eva

 

2 Comments
  • Eva

    Beantwoorden

    Wordt zeker vervolgd, Barbara! Dank je wel voor je reactie!

  • Barbara

    Beantwoorden

    Mooi stuk Eva, ben heel benieuwd naar deel 2 en de recepten!!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.